Как се създават предприемачи

startitsmart

Вече за втора поредна година студентският конкурс за млади предприемачи 3Challenge променя представите ни за стартиране на бизнес в български условия.

„Бизнес не се започва толкова лесно. Само с връзки става. Трябва ти начален капитал. Не става така, както си го мислиш“ - това са най-често срещаните мнения сред хората около нас, когато стане въпрос за предприемачество. Негативизмът преобладава, все още липсва култура за стартиране на бизнес, както и за рисково финансиране, а сред повечето българи преобладава убеждението, че успелите бизнесмени у нас някак си са постигнали това по „втория начин“.

Точно затова ентусиазмът и оптимизмът, които можете да срещнете сред членовете на студентския клуб по предприемачество Start It Smart към Факултета по математика и информатика, е доста изненадващ. Девизът на тези двайсетина момчета и момичета е „колкото повече хора стартират бизнес, толкова повече бизнес ще има за всички“, а лекциите на техните събития са не по-малко надъхващи и изпълнени с ентусиазъм.

Мнозина биха казали, че това са приказки без покритие и в действителност нещата стават много по-трудно. Една важна подробност обаче е, че младежите от Start It Smart не само говорят за стартирането на бизнес. Те го и правят, а също и подкрепят младите хора около тях по техния предприемачески път. Най-общо дейността на клуба се разделя на две направления: подкрепа за неговите членове, както и за хората извън него, които желаят да създадат свои фирми.

На 12 ноември те организираха конференцията за стартиращи предприемачи Seed, която обедини втория кръг от състезанието за стартъп идеи 3Challenge с интересна лекционна програма. В първия кръг на надпреварата, наречен Idea, се явиха над 20 екипа от начинаещи предприемачи, девет от които достигнаха до втория кръг. На ноемврийското събитие те представиха своите концепции пред журито и около 200 посетители. Идеите, сред които има такива за създаване на изкуствени крайници, уеб портал за транспортна информация, споделено офисно пространство за стартиращи и малки фирми (нещо като стартъп гараж), център за развитие на младежките фентъзи и LARP субкултури, който предлага и LARP базирани тийм билдинги, на практика разчупиха представите на много от посетителите за стартиращ бизнес в България.

Трите идеи, които се класираха за последния кръг, наречен Grow, са: GameCraft - за гемификация (добавяне на игрови елементи) в работни и други ежедневни процеси; Virtual Assistants – фирма за изнесени услуги по асистиране, подготвяне на презентации, уговаряне на срещи, изготвяне на документи и всичко друго, което в големите фирми се извършва от секретарката, а в малките често няма кой да го прави; ThreeChess – онлайн шах за трима играчи.

Освен че представиха оригинални бизнес идеи, за които вероятно има пазарна ниша, и трите екипа демонстрираха висока степен на зрялост в сфери като парични потоци, управление на хора, проучване на пазара и други важни бизнес аспекти. Една от причините за това, според самите участници, е в схемата на състезанието, при която класиралите се във втори кръг получават подкрепа под формата на шестмесечно менторство от експерти в различни области като Ангел Лазаров, Институт по невролингвистично програмиране, Георги Шарков, директор на Европейския софтуерен институт, Ивайло Христов, основател на софтуерната компания Komfo, Светлан Станоев от Института за предприемачи на Сиско, Петър Горялов, носител на Наградата на президента на Международната коуч федерация (ICF President’s Award) и собственик на компанията DreamersDo. По този начин всички участници, достигнали до втория кръг, малко или много бяха сред победителите, което увеличи стойността на цялото състезание.

„Според нашия екип, менторството е много по-значима награда от финансовите средства, защото, ако имаш добра бизнес идея и добър екип, ще успееш да намериш пари по един или друг начин. Да получиш част от времето на успешните предприемачи и експерти, които участват в менторската ни програма, и да имаш възможност да черпиш знание, опит и съвети от тях – това вече е изключително трудно. Тези хора ценят своето време много повече, отколкото сме свикнали да си представяме и фактът, че те подкрепиха състезанието 3Challenge, ни показва, че това, което правим, е наистина стойностно“ - сподели пред ENTERPRISE Николай Андонов, един от ръководителите на клуба Start It Smart. Младежите вече получават подкрепа от доста сериозни компании под формата както на менторство, така и на спонсорство или лектори, а жури на втория кръг от състезанието бяха Георги Шарков, от Европейския софтуерен институт, Александър Ковачев, изпълнителен директор на Red Devil Catering, Владислав Янков, съосновател на център за данни 3DC и Крум Хаджигеоргиев, главен изпълнителен директор на софтуерната фирма Melon.

Екипите, класирали се за третия кръг, получават парична награда от по 2000 лв., менторство от над 20 организации за още шест месеца, което ще им помогне да доразвият своите концепции, както и достъп до софтуер за споделено финансиране. Показателно е, че някои от тях, като Virtual Assistants, вече имат своите първи клиенти и реално са стартирали дейността си. В рамките на етапа Grow те ще получат възможност да се борят за по-голяма парична награда, както и да се срещнат с потенциални дялови инвеститори.

Може би за мнозина изглежда странно, че група български студенти могат да организират състезание, от което реално се раждат нови фирми, и да популяризират успешно стартирането на бизнес. При това в държава, в която предприемачеството няма традиции, липсват инфраструктура от инкубатори за нови фирми, дялови инвеститори, както и добра среда за излизане (т.нар. exit) от инвестициите, а повечето хора очакват някой друг да им осигури просперитета – работодател, държава, синдикати и др. Вероятно причините за успеха на състезанието 3Challenge са в споделянето на едни и същи убеждения от неговите организатори и партньорите им, че стартиращите предприемачи са от важно значение за икономиката на страната, че тяхната дейност има огромно социално значение, че всеки българин може да развива успешен бизнес и единствените ограничения са в главите на хората.

Много показателна за това беше лекцията на Петър Горялова по време на форума Seed. Той разказа как преди години е посетил гаража, в който е създадена компанията Хюлет Пакард. Тогава, осъзнавайки, че това е мястото, където се е зародила цялата Силициева долина, той си е задал въпроса: „Какво пречи това да се случва в България? Какво пречи, ако имаме спортисти от световна класа и музиканти от световна класа, да имаме също и предприемачи от световна класа, особено във време, когато целият свят е на една ръка разстояние чрез интернет?“

Автор: Александър Александров

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.