Кабинетът разработва правила за управление на парите на държавните компании

sparechange

Служебното правителство сформира във вторник междуведомствена работна група, която ще създаде правила за публичност и управление на риска, свързан с управлението на паричните потоци на държавните предприятия и държавните дружества.
Целта е да се приемат универсални указания, които да бъдат спазвани от всички министри и държавни предприятия и държавни дружества, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

В състава на работната група, председателствана лично от премиера, влизат всички министри от служебния кабинет, чиито ресори са свързани с управлението на държавни предприятия, както и министърът на  финансите Калин Христов.

Проблемът с непрозрачното управление на средствата на държавните фирми не намери разрешение по време на управлението на ГЕРБ, макар че още през 2010 г. стана ясно, че 48% от парите на държавните преедприятия са концентирани в една финансова институция – Корпоративна търговска банка (КТБ). През март т.г. Българският енергиен холдинг публикува доклад на международната рейтингова агенция Фич, според който „концентрацията на средства на държавни енергийни фирми в размер на 87%, или 624 млн. лева, в КТБ е недопустима” и представлява риск за ликвидността на холдинга.

Освен работната група, която ще се занимава с прозрачността на финансовото управление на държавните фирми, Кабинетът създаде и втора, фокусирана върху изготвянето на цялостен подход към програмите за енергийна ефективност за програмния период 2014-2020 г. Председател ще бъде вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева. В състава на работната група ще бъдат включени и министрите Илияна Цанова, Асен Василев и Юлиян Попов, заместник-министрите към четири министерства и главен експерт в Дирекция “Програмиране на средствата от ЕС” към Министерския съвет.

 

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.