Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | September 20, 2020

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Двуцифрен ръст на пазара на луксозни жилища през 2012 г.

Двуцифрен ръст на пазара на луксозни жилища през 2012 г.
ENTERPRISE

Независимо от забавянето на растежа на икономиката на България, през 2012 г. пазарът на луксозни имоти отчита двуцфрен ръст от 17% спрямо предходната година. Това показва годишият доклад на компанията Unique Estates, специализраща в областта на високия клас имоти. Според данните на брокерите, цените бележат стабилизиране, а броят на сключените сделки расте активно през второто полугодие, при това със скъсяване на срока за реализация на продажбата.

Според анализа, през 2012 г. броят на сключените сделки с луксозни имоти представлява около 1/4 от обявените през годината за продажба, т.е. наличните в момента имоти могат да бъдат усвоени от пазара за около 4 години, ако няма съществена промяна в пазарните условия Най-скъпата сделка, сключена от компанията през изтеклата 2012 г., е за къща, разположена в полите на Витоша, като общата й стойност е била над 1 000 000 евро. Най-високата цена за апартамент през миналата година отново е била за над 1 000 000 евро, като луксозното жилище се намира в южната част на София.

„Аристократични жилища в стари централни столични сгради, на които е необходим основен ремонт – така изглежда профилът на най-търсения луксозен имот през 2012 година”, коментира Весела Илиева, изпълнителен директор на Unique Estates. “Следващото най-разпространено търсене бе за модерни къщи, основно в Бояна, с двор, не по-малък от 1 декар. По-младите ни купувачи пък се интересуваха от пентхаус-апартаменти с панорамна гледка”, допълва тя.

По думите на експертите, оживлението на пазара през 2012 г. се дължи на повишеното търсене от страна на потенциалните купувачи - най-често предприемачи или мениджъри в големи международни корпорации. Това е породено от факта, че по-високите печалби на фирмите, продаващи както на външния, така и на вътрешния пазар, позволяват доходите на управленския персонал да нараснат с двуцифрени темпове.

Прогнозата на компанията за 2013 година е за допълнително активизиране на сделките в луксозния сегмент. Сроковете за реализиране на продажба ще продължат да се скъсяват, а ликвидността на луксозните имоти ще се подобрява. Цените на луксозните имоти вероятно ще отчетат лек ръст през 2013 г., а реализираните продажби ще се увеличат спрямо текущите нива, се посочва в анализа.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.