Двуцифрен ръст на пазара на луксозни жилища през 2012 г.

821237_luxurious_mansion_11

Независимо от забавянето на растежа на икономиката на България, през 2012 г. пазарът на луксозни имоти отчита двуцфрен ръст от 17% спрямо предходната година. Това показва годишият доклад на компанията Unique Estates, специализраща в областта на високия клас имоти. Според данните на брокерите, цените бележат стабилизиране, а броят на сключените сделки расте активно през второто полугодие, при това със скъсяване на срока за реализация на продажбата.

Според анализа, през 2012 г. броят на сключените сделки с луксозни имоти представлява около 1/4 от обявените през годината за продажба, т.е. наличните в момента имоти могат да бъдат усвоени от пазара за около 4 години, ако няма съществена промяна в пазарните условия Най-скъпата сделка, сключена от компанията през изтеклата 2012 г., е за къща, разположена в полите на Витоша, като общата й стойност е била над 1 000 000 евро. Най-високата цена за апартамент през миналата година отново е била за над 1 000 000 евро, като луксозното жилище се намира в южната част на София.

„Аристократични жилища в стари централни столични сгради, на които е необходим основен ремонт – така изглежда профилът на най-търсения луксозен имот през 2012 година”, коментира Весела Илиева, изпълнителен директор на Unique Estates. “Следващото най-разпространено търсене бе за модерни къщи, основно в Бояна, с двор, не по-малък от 1 декар. По-младите ни купувачи пък се интересуваха от пентхаус-апартаменти с панорамна гледка”, допълва тя.

По думите на експертите, оживлението на пазара през 2012 г. се дължи на повишеното търсене от страна на потенциалните купувачи - най-често предприемачи или мениджъри в големи международни корпорации. Това е породено от факта, че по-високите печалби на фирмите, продаващи както на външния, така и на вътрешния пазар, позволяват доходите на управленския персонал да нараснат с двуцифрени темпове.

Прогнозата на компанията за 2013 година е за допълнително активизиране на сделките в луксозния сегмент. Сроковете за реализиране на продажба ще продължат да се скъсяват, а ликвидността на луксозните имоти ще се подобрява. Цените на луксозните имоти вероятно ще отчетат лек ръст през 2013 г., а реализираните продажби ще се увеличат спрямо текущите нива, се посочва в анализа.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.