Бизнесът у нас се разширява, показва пазарът на имоти

1373496_dynamic_office_skyscraper

За първи път от началото на кризата през 2012 г. се наблюдава възстановяване на пазарите на бизнес имоти в България, най-вече в следствие от разкриването на нови работни места в секторите на услугите и промишлеността. Това отчете в годишния си доклад за пазара на бизнес имоти консултантската компания Forton International, според която бизнесът у нас не само се премества в нови офиси, а реално се разраства.

„Получихме поредица от потвърждения, че България е привлекателна за инвеститорите в реалната икономика. Станахме свидетели на откриването на нови предприятия и центрове за обслужване на бизнес процеси на глобални компании“, казва Сергей Койнов, изпълнителен директор на Forton International.

Според анализа, през 2012 г. търсенето и предлагането на офиси в София са били най-близо до равновесие за последните четири години. Наетите площи се увеличаватс 10% в сравнение с 2011 г. до 96 900 кв.м, като само през последните три месеца са усвоени 25 400 кв.м площи, над половината от които – от нови или разширяващи дейността си компании. Останалите малко под 12 хил.кв.м. са преместване или предоговаряне.

По думите на Владислав Кайзеров, мениджър „Офис площи“ в консултантската компания, именно последните три месеца на 2012 г. са пречупили тенденцията релокацията да бъде основна движеща сила за пазара.

Що се отнася до най-търсения сегмент, компаниите, без значение дали тепърва навлизат в България, разрастват се или се преместват, продължават да предпочитат сградите с най-високо качество. Незаетите офиси в топ 10 клас А сгради намаляват от 28.7% до 18% от края на 2011 до края на 2012 г. Незаетите офис площи обаче нарастват от от 31 до 33%, тъй като през 2012 г. завършеното строителство остава на по-високо ниво от усвояването.

„Предвид сделките в процес на преговори очакваме заетостта в топ 10 сградите да продължи да нараства и към края на годината на практика да не разполагат с големи свободни площи. Занапред ще бъде все по-трудно за големи наематели като Coca Cola Enterprise, PPD и др., които допринесоха най-много за ръста на сделките в края на 2012 г., да намерят подходящ офис в тях“, казва Кайзеров. „Това ще насочи пазара към райони и сгради, които са били недооценени до момента.“

При индустриалните и логистични площи, водеща тенденция е изместването на търговската логистика от производството като движеща сила за сектора. Nobel International (22 500 кв.м) и Woodward IDS Bulgaria (5000 кв.м) заеха производствените помещения на Miroglio в Елин Пелин. Automotive Leather Company се нанесе на 6600 кв.м в нова сграда в Мусачево. Сделки като тези помогнаха за намаляването на процента незаети площи от 5.24% на 3.94% през 2012 г.

Според Владимир Гюрджиев, мениждър „Индустриални и логистични площи“ във Forton, България се е доказала като привлекателна дестинация за чуждестранни компании, търсещи възможности да „изнесат“ своите производствени, сервизни и асемблиращи дейности от Западна Европа и чиято продукция е основно за износ.

В сектора на търговските имоти, в центъра на вниманието през 2012 г. бе продължаващото откриване и строителство на нови молове, като площта на действащите търговски центрове се повиши с 13% до 632 800 кв.м. Търговската площ на хиляда жители достигна 86.4 кв.м средно за страната при 250 кв.м на хиляда души средно за Европа.

Увеличеното предлагане води след себе си и експанзия от повечето търговски вериги , както и от навлизането на нови. „H&M и Debenhams навлязоха в България през 2012 г., а LC Waikiki откри първия си магазин в София“, казва Росен Генев, мениджър в търговския сегмент на компанията.  „В новоизграждащите се търговски центрове компании като Inditex, LPP, H&M и др. ще открият водещите си магазини и ще представят нови концепции. Откриването на Paradise Center, първия от новото поколение на лайфстайл центровете за пазаруване и развлечения, ще потвърди тази тенденция.“, смята той.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.