Бизнесът подкрепя социалната програма на новия кабинет, иска повече контрол в здравеопазването

Tzetan-Simeonov-BTPP

„Заявените управленски приоритети и намерения от Пламен Орешарски заслужават подкрепа. Държавните институции имат нужда от повече прозрачност, от сътрудничество и диалог със социалните партньори. Бизнесът получи отговор на най-важните въпроси, които повдига през последните години -  за намаляване на административната тежест; за контрол върху неплащането и укриването на данъци; за сериозен контрол и борба със съществуващите монополи и недопускане на изкуствени монополи; за повече свобода на бизнеса. Това заяви председателят на БТПП Цветан Симеонов в кулоарите на парламента, малко преди гласуването на кабинета „Орешарски“.

„Важен отговор беше даден на един друг въпрос, който интересува не само българските, но и чуждестранните инвеститори – обещана беше предвидимост на икономическата политика“, добави Цветан Симеонов. Той отбеляза важността на борбата за устойчива икономика, насърчаването на новите технологии, образованието и изрази надежда, че ще продължи и работата за подобряване на инфраструктурата на страната.

Председателят на работодателското сдружение подчерта, че в изявлението на новия премиер липсва споменаване на необходимостта от възобновяване на тристранния диалог. „Но доколкото има изявления в този смисъл, ние се надяваме това да бъде спазено“, каза още Цветан Симеонов и припомни, че всички парламентарно представени партии предизборно обещаха да възстановят предишните разпоредби в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни, обществени и други длъжности в публичния и частния сектор, така че да не се нарушават Конституционни разпоредби и задължения на България по международни актове, главно в спазването на свободата на сдружаване.

Според Симеонов, бизнесът би подкрепил и социалната част от предложената програма, включваща повече грижи за пенсионерите, за децата, младежите и насърчаване на раждаемостта. „Бихме желали да видим по-ясни параметри за здравеопазването. Достъпът до здравеопазване трябва да бъде изграден и разширен на основата на по-строг контрол на изразходване на средствата и на базата на реформи и повече прозрачност“, заяви той.

По отношение на състава на правителството,  председателят на БТПП изтъкна, че основното искане на бизнеса - кабинетът да бъде максимално експертен, на този етап е отразено. „Разбира се, има хора с по-малко опит в съответната сфера, но пък за сметка на това са по-млади и с повече амбиции“, коментира Цветан Симеонов. „Предварителни оценки на министрите БТПП няма да дава. Ние ще съдим за представянето им по техните дела в съответния сектор, за който отговарят“, категоричен е той.

Цветан Симеонов не пропусна да припомни още, че представителите на бизнеса биха желали да се запази макроикономическата стабилност и да не се правят резки движения в данъците, за да не бъдат прогонени инвеститори, било то български или чуждестранни.

 

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.