Шест въпроса, на които да отговорите, преди да пристъпите към разрастване на бизнеса (I част)

Шест въпроса, на които да отговорите, преди да пристъпите към разрастване на бизнеса (I част)

Растежът е естествен компонент на живота и същото важи и за живота на вашия малък бизнес.

Растежът обаче не винаги води до увеличаване на богатството, по-големи офиси или повече служители. Затова е хубаво да помислите какво означава растежът за вашия малък бизнес и какво ще е необходимо, за да стигнете до там, пише онлайн изданието entrepreneur.com.

Ето няколко въпроса, които трябва да имате предвид, за да решите какво следва за вашия малък бизнес.

Как определяте успеха

Пол Джарвис, автор на "Company of One" и съосновател на Fathom Analytics, работи за себе си повече от 20 години и не иска да развива компанията си в традиционния смисъл на думата.

"Мисля, че нашата работа като собственици на бизнес е да не казваме, че сме против растежа или за растежа, а да кажем, че трябва да го поставим под въпрос", коментира той. Той се пита: "Ако всичко върви по план и бизнесът върви добре и расте, ще ми хареса ли животът?".

За него успехът включва проектиране на начина на живот, който иска, като същевременно запазва устойчивостта на бизнеса си.

Каква е мотивацията ви за растеж

Парите са от съществено значение, но не бива да бъдат единствената мотивация зад разрастването на малък бизнес. Движещата сила трябва да се съобрази с по-голяма цел.

Хю МакМастър, ментор в Score, който помага на компаниите да разширят своята дейност, обяснява, че бизнесът се ражда от нуждата от определен продукт или услуга. "Някой има неудовлетворена нужда и вие имате възможност да я запълните", казва той.

"Ако фокусът ви е да печелите повече пари, то значи той не е да удовлетворите неудовлетворените нужди на клиента. Това обикновено не работи много добре", допълва той.

Искате ли да отговаряте за повече служители

Да си си сам шеф е едно, но да си шеф на други хора е друго. Джарвис например е установил, че не иска да отговаря за други хора, просто защото не би му било приятно.

Да работите с хора, да водите заплати, да създавате наръчници за служители, работни потоци, да управлявате доходи на служителите и да интегрирате тази информация с вашите счетоводни данни е голямо начинание, което ще ви струва време и пари.

Ако сте технически запознати и можете да си позволите допълнителната месечна сметка, заплатите за малкия бизнес и софтуерът за човешки ресурси могат да помогнат за облекчаване на натоварването.

Втора част на материала прочетете тук!

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.