SDG Pioneers 2023 - Световните награди за напредък по Целите за устойчиво развитие са за втори път в България с Българската мрежа на Глобалния договор на ООН

SDG Pioneers 2023 - Световните награди за напредък по Целите за устойчиво развитие са за втори път в България с Българската мрежа на Глобалния договор на ООН

SDG Pioneers 2023, отличията на Глобалния договор на ООН за принос по Целите за устойчиво развитие, ще се проведат в България за втора поредна година. Конкурсът отличава професионалистите, които с активната си дейност допринасят за напредъка по Целите на ООН за устойчиво развитие (ЦУР).

Организатор на националния кръг отново е Българската мрежа, а право на участие имат компании и организации, които са членове на Глобалния договор на ООН.

Сп. Enterprise, като социално отговорна медия, подкрепя отличията, а сред работата на медията приоритетно стои и тема та за устойчивото развитие и ESG.

Първото българско издание на най-престижните световни награди за устойчивост, зад които стои Организацията на обединените нации, през 2022 г. отличи Димитър Цоцорков, председател на Надзорния съвет на "Асарел-Медет" АД, за национален SDG пионер. През юни 2022 г. международно жури от представители на ООН, бизнеса и гражданския сектор нареди българския победител сред десетте бизнес лидери - световни пионери на Целите за устойчиво развитие.

Конкурсът SDG Pioneers отдава глобално признание на лидерите, които ползват бизнеса като сила за добро, поставят си амбициозни цели и въздействат върху своите организации и обществото за постигане на устойчиво развитие. Учреден от най-авторитетната международна организация в сферата на устойчивостта, конкурсът допринася и за положителния имидж на участниците, увеличава видимостта сред потенциални партньори, предоставя възможности за нови сътрудничества и обмяна на опит.

През юни 2023 г. Българската мрежа на Глобалния договор отново ще отличи на официална церемония SDG Pioneer за страната, който ще участва във финалния световен кръг на конкурса. Носителите на световния приз ще бъдат обявени по време на срещата на върха на лидерите на ООН през септември 2023 г. в Ню Йорк, САЩ.

Заявки за участие в конкурса могат да бъдат изпращани до 15 май 2023 г. на сайта на Българската мрежа. Кандидатурите ще бъдат оценени от специално подбрано жури по критерии, зададени от Глобалния Договор на ООН - устойчиви бизнес резултати, постигнати чрез работа по ЦУР, информираност и ангажираност на заинтересовани страни, иновации, сътрудничество с Глобалния договор.

За 2023 г. конкурсът SDG Pioneers за пръв път отделя специално внимание на малките и средни предприятия (МСП). МСП представляват огромното мнозинство от бизнеса в световен мащаб и оказват значително въздействие върху околната среда, обществото и икономиката. Предоставяйки им отделна конкурсна категория, Глобалният Договор на ООН признава, че МСП са изправени пред уникални предизвикателства при прилагането на устойчиви бизнес практики поради ограничените си ресурси, опит и достъп до финансиране, но въпреки това, имат потенциала да бъдат иновативни и гъвкави лидери на устойчивото развитие.

"Бизнесът има решаваща роля за постигане на Целите за устойчиво развитие. Тези изключителни професионалисти показват какво точно може да направи бизнесът, за да постигне напредък, който служи не само на акционерите, но и на обществото като цяло. Надявам се, че те ще вдъхновят и други да се присъединят в обединяването на бизнеса за един по-добър свят", казва Санда Оджиамбо, главен изпълнителен директор и изпълнителен директор на Глобалния договор на ООН.

Важните дати в конкурса са:

Подаване на заявки: до 15 май 2023 г.

Обявяване на SDG Pioneers България: 30 юни 2023 г.

Световен кръг: юли - август 2023 г.

Обявяване на световните SDG Pioneers по време на UN Global Compact Leaders Summit, Ню Йорк, 19 септември 2023 г.

"Наградите SDG Pioneers целят да подчертаят, че бизнесът има решаваща роля за постигане на Целите за устойчиво развитие. Те са признание за инвестициите на компаниите в иновации и проекти в подкрепа на устойчивото развитие, за целенасочените им усилия в тази посока, залегнали в основата на бизнес-плановете им и отдавна вече неизменна част от оперативното им ДНК", казва Дарина Георгиева, изпълнителен директор на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН.

"Наградата на Димитър Цоцорков и "Асарел Медет", включването на бизнес лидер от България сред десетимата пионери на устойчивостта в света за 2022 г., доказа, че всички усилия са нужни и оценени и че по пътя към големите цели няма малки крачки или малки участници", допълва тя.

Конкурсът се провежда изцяло по методика на Глобалния договор на ООН.

За Българската мрежа на Глобалния договор на ООН

Българска мрежа на Глобалния договор (БМГД) на ООН е част от Глобалната мрежа и е официално прогласена през 2011 г. от генералния секретар на ООН Н.Пр. Бан Ки-Мун. Обединявайки компании, неправителствени организации и образователни институции, БМГД е най-активната организация в страната в сферата на устойчивото развитие. С разпознаваемите си колективни социални проекти БМГД показва, че отговорният бизнес е сила за добро. https://www.unglobalcompact.bg/

За Глобалния договор на ООН

Глобалният договор на ООН е най-голямата световна инициатива за корпоративна устойчивост и обхваща над 20 000 членове. Доброволната инициатива на бившия генералния секретар на ООН Кофи Анан обединява бизнес и неправителствени организации, академични институции, градове и агенции на ООН в глобален форум в подкрепа на устойчивия растеж и гражданската отговорност. Десетте принципа на Глобалния договор на ООН са насочени към прилагане на отговорни бизнес практики в сферата на правата на човека, трудовите норми, опазването на околната среда и борбата с корупцията.

https://www.unglobalcompact.org/

За да сте в крак с тенденциите в ESG и устойчивите бизнес модели, регистрирайте се за конференцията "Корпоративна социална отговорност 2023: Преход към устойчиви бизнес модели". Повече за събитието можете да видите ТУК

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.