Близо една четвърт от компаниите в България планират да назначават служители в следващите 6 месеца

Близо една четвърт от компаниите в България планират да назначават служители в следващите 6 месеца

Близо една четвърт от компаниите в България планират да увеличат работната сила през следващите шест месеца. В същото време 6% от бизнеса прогнозира съкращения, 45% ще запази числеността на служителите си, а 26% от организациите не са сигурни относно плановете си за наемане.

Това сочи първото национално изследване на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ), което включва 826 работодатели от пет региона и дванадесет индустриални сектора, пише Investor.bg.

Така нетният коефициент на заетостта на БКЗ, получен от разликата между работодателите, които планират да намалят работната сила и тези, които прогнозират да я увеличат, е +17% за периода октомври 2021 г.- март 2022 г.

Въпреки че почти всички сектори и региони в страната ще търсят служители, гладът за кадри ще продължи да бъде основен проблем пред бизнеса, предупреждават експертите от Българската конфедерация по заетостта.

Според Надя Василева, председател на конфедерацията, резултатите от изследването отразяват икономическата и политическа несигурност, пред която е изправен българският бизнес, както и задълбочаващия се проблем с недостига на кадри.

"Вече не говорим просто за работни места, а за цялостното им преформатиране и индивидуализиране, за да може работодателите да привлекат и задържат нужните им служители особено в секторите, които понесоха най-големите негативи на пандемията" коментира Василева. Трябва да можем да разчитаме и на адекватна на новата реалност дигитализация и законодателна рамка, каквито все още липсват, допълва тя.

Най-оптимистични планове за наемане на нови служители споделят работодателите от секторите "Информационни технологии", "Производство" и "Аутсорсинг" (съответно +49%, +34% и +31%), докато секторите "Хотелиерство и ресторантьорство" (-7%), "Селско, горско и рибно стопанство" (-2%) и "Добивна промишленост" (-1%) ще предложат най-малко възможности за работа през следващата половин година.

Традиционно силните сектори ще продължат да растат, защото бизнесът от години обучава сам кадрите си под формата на вътрешнофирмени академии и партньорства с институции и не спира да предлага иновативни университетски програми. Сега е моментът компаниите масово да преосмислят бизнес стратегиите си и да предоставят повече възможности за придобиване на нови умения и по-голям достъп до кариерна реализация на алтернативни групи от таланти като жените и хората с увреждания, ако искат да преминат Рубикон през следващите месеци на явна несигурност, коментира още Василева.

Изследването на коефициента на заетостта на БКЗ показва също, че в периода октомври 2021 г. - март 2022 г. работодателите в четири от пет региона планират да наемат нови служители. Кандидатите за работа могат да очакват най-много кариерни възможности в София, където коефициентът на заетост е +69%, Пловдив (+18%) и Варна (+8%). Работодателите от бургаския регион имат умерени планове за наемане на служители с коефициент на заетостта от +5%, докато Русе е единственият регион, в който заетостта няма да расте (-4%) до края на март следващата година.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.