Все повече българи използват безкешови методи за разплащане

Все повече българи използват безкешови методи за разплащане

Все повече българи използват безкешови методи за разплащане, които предлагат и по-добри опции за проследяване на разходите.

Това показват данни от проучване на Paysafe за поведението на потребителите, извършено от Sapio Research. Проучването е проведено през април 2022 г. сред 11 000 потребители от САЩ, Великобритания, Канада, Германия, Австрия, България, Италия, Перу, Чили и Бразилия

Чувствителна промяна в навиците за плащане настъпва още през 2020 г., с началото на пандемията, посочват от компанията. Заради пандемията 52% от българите казват, че плащат все по-малко в брой в сравнение с две години по-рано, а за 41% именно кризата с Covid-19 e причина за трайната промяна в платежните им навици.

Отделен фактор е ръстът на разходите на потребителите (за 41% от участниците в изследването) в края на 2021 г. и началото на 2022 г. заради повишението на инфлацията.

В сравнение с предходната година 45% от българите използват своята дебитна карта значително по-често от респондентите във Великобритания (39%), Германия (29%), Италия (21%) и Австрия (21%). Близо 75% от българите са платили с карта поне веднъж в последния един месец.

Дигиталните портфейли увеличават своя дял сред българските потребители (24%) спрямо година по-рано. Те се предпочитат, защото не изискват въвеждане на финансови данни онлайн, както и наличие на физическа карта, а трансакциите са лесно проследими, както е възможен и анализ на разходите.

Малко по-висок е делът на потребителите, избиращи дигитални портфейли като предпочитан метод за плащане, в Германия и Австрия (29% и за двете страни).

"При постоянно високи цени на горивата и храните данните ясно показват, че домакинствата в световен мащаб променят методите си на плащане, за да проследяват в по-голям детайл своите разходи. Докато използването на много традиционни видове плащания нараства, наблюдаваме също така скок в прилагането на алтернативни методи за разплащане, като дигитални портфейли и преминаване към eCash. За да задържат лоялността на клиентите си, както и да ги подкрепят, търговците е нужно да се съсредоточат върху предлагането на разплащателни методи, които да рефлектират върху предпочитанията на потребителите за гъвкавост и по-добър контрол", коментира Чираг Пател, ръководител на дивизия Дигитални портфейли в Paysafe.

Въпреки че Covid-19 промени осезаемо нагласите на потребителите към използване на безкешови платежни инструменти, 62% от българите посочват, че биха се притеснили, ако не могат да платят в брой за услуги и продукти. За 54% плащането кеш все още е най-надеждно.

Физическият контакт и личното отношение на банковите консултанти остава важен фактор за българските потребители. Общо 47% предпочитат традиционните банки, защото предлагат по-добро обслужване и могат да разчитат на тях за финансови съвети.

Същевременно 41% от участниците в проучването посочват, че онлайн банките имат по-добро дигитално потребителско изживяване спрямо предлаганото от традиционните банки. Те сочат, че разширеният анализ на банковите сметки, които този вид банки предлагат, им помага да контролират своите разходи по-добре (42%).

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.