Работните места в софтуерния бизнес в България продължават да се увеличават и в пандемията

Работните места в софтуерния бизнес в България продължават да се увеличават и в пандемията

Независимо от пандемията и кризата през 2020 година, работните места в софтуерния бизнес в България продължават да се увеличават, макар и с по-бавни темпове.

Големите софтуерни компании в България продължават да увеличават заетите драматично. За 10 години ръстът на работните места достига 285%, като фирмите продължават да наемат хора, отчита консултантската компания CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.

Малкият и среден софтуерен бизнес в България през 2020 г. обаче изпитва напрежение по отношение на кадрите. Предприятията в тази категория остават лидер като общ дял в служителите в сектора.

И петте най-големи работодатели в софтуерния бизнес в страната се движат в диапазона на 1000 служители на трудов договор. Но да погледнем историята - преди 10 години данните на CBN сочат, че нито една от тях не е имала над 400 работни места.

Експортно ориентираните софтуерни компании определено се чувстват в свои води в България. Доминират отдавна със смущаващо висок дял в работната сила. Кризата не ги подмина съвсем, посочват от компанията.

Притиснат е софтуерният бизнес, ориентиран към вътрешния пазар. Трудна е топката и за интеграторите на бизнес софтуер.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.