Метавселената като услуга (MaaS) ще бъде в основата на следващата интернет ера на Web3

Метавселената като услуга (MaaS) ще бъде в основата на следващата интернет ера на Web3

Концепцията за метавселената съществува от 80-те години на миналия век, но едва през последните години виждаме реализацията на конкретни проекти. Това, което преживяваме в момента, са игрови светове с ограничени способности за интеграция и ангажиране.

В момента метавселената е бяло платно за тестване на концепцията, пише business.com. Когато гледаме към бъдещето на ангажираността в метавселената и преодоляването на празнините между физическия и дигиталния свят обаче, трябва да надхвърлим границите и това, което в момента се разглежда като метавселена. 

Повече за метавселената и иновациите, които можем да използваме за развитие на нашия електронен магазин ще си говорим по време на eCommerce Annual Summit 04.10.2022 г.

За да се превърне метавселената в редовен инструмент, използван в ежедневието на хората, тя трябва да позволи на потребителите да се ангажират с нея. Като концепция за научна фантастика или в света на игрите метавселените звучат фантастично. За да се развиват като социален и бизнес инструмент обаче, трябва да гарантират, че има ниво на полезност или стимули, които да задържат потребителите да инвестират.

Технологията, задвижвана от Web3, играе важна роля в подпомагането на концепцията и идеята за метавселената благодарение на блокчейн технологията, незаменимите токени (NFT), разширената реалност (XR), възможностите за изкуствен интелект (AI) и много други. Метавселените, които разполагат с персонализирани функционалности, изграждат нови пътища за виртуално ангажиране и ще намерят най-голяма стойност в предложението на метавселена като услуга (MaaS).

Това ще позволи на потребителите да персонализират собствените си градове от A до Z и ще бъде в основата на следващия интернет.

И така, какво е MaaS? Това е модел на услуга, при който марките могат да определят своите пространства да бъдат каквито искат. Платформата MaaS позволява на другите да създават цифрови местоположения, които отговарят на уникалните нужди на всеки от нейните потребители, както и да изглеждат. За да успее метавселената като практическа концепция, MaaS решенията ще бъдат ключови. Ето защо.

Всяка метавселена има различни изисквания

Всеки има перспектива или визия за това какво би могла да бъде или да стане метавселената, независимо дали това е геймифициран свят, или точка за достъп до Web3. Потребителите искат възможността да дефинират пространството и да го оформят в платформа, която отразява дори и най-живото въображение. Свят, в който потребителите могат да се свързват с любимите си музикални или визуални артисти, ще се различава значително от свят, създаден да ангажира спортни фенове.

Web3 действа като обща нишка в много метавселени, но идеята е да се използва децентрализация, за да се гарантира, че всяка е уникална и служи за различни цели. С MaaS персонализирането ще бъде критично и в ръцете на създателите.

Всяка метавселена има различни изисквания въз основа на индустрията и нивото на ангажираност, което се цели за активиране на крайния потребител. Метавселената е място за брандовете да разширят своите фен бази и да изградят общности като допълнителен слой на ангажираност. Така че не само елементите ще бъдат различни, но и брандирането в цялата метавселена ще трябва да изглежда различно. Колкото повече марки избират да разширят усилията си за ангажиране на общността в метавселената, толкова по-персонализираща се трябва да бъде тя.

Не всеки ще има умението да настрои този тип метавселена — точно както не всеки може да се научи да кодира, за да създаде уебсайт, но пък се появиха платформи като WordPress и Shopify. Тези платформи предлагат възможност за основна база, изградена от технологични експерти и експерти в областта, като същевременно позволяват персонализиране от крайния потребител според брандиране и стратегия. Това е предимството на MaaS.

Изграждане с мисъл за оперативната съвместимост

Виртуалната среда е място за общуване, изграждане на взаимоотношения и създаване на общности, където хората могат да общуват в реално време с други потребители. За да направят тази стъпка, потребителите не трябва да бъдат заключени в една метавселена или общност, а трябва да могат да взаимодействат и да транспортират своя аватар между други метавселени.

Представете си, ако трябва да сменяте браузърите всеки път, когато трябва да посетите уебсайт, в зависимост от това къде е създаден или хостван. Вероятно не бихте го направили. Оперативната съвместимост гарантира, че нито една построена метавселена няма да се превърне във виртуален остров и че хората в множество метавселени ще могат да обменят опит и притежания. Като такъв всеки елемент трябва да бъде проектиран около оперативна съвместимост, тъй като всяко решение, задвижвано от Web3, трябва да работи във всяка метавселена - независимо дали е токен, аватар, NFT или други цифрови активи.

Изграждането с мисъл за оперативната съвместимост ще свърже хората, ще отвори границите и ще направи метавселената достъпна за всички. Решенията без граници се развиха в други индустрии и същата концепция трябва да се прилага и в цифровата сфера. Например аватарите в метавселената на електронните спортове трябва да могат да пътуват до метавселената на любимите модни марки, където да правят покупки.

Надграждане на физическия свят

Метавселената не трябва да действа като заместител на физическия свят, а трябва да даде допълнителен слой на ангажираност, който подобрява преживяванията в реалния свят. MaaS ще позволи на потребителите да интегрират слоеве на ангажираност и в собствения си физически свят. Например ако човек има NFT на дисплей в реалната си къща, посетител може да сканира QR код и да се озове в метавселената на този човек, където посетителят може да продължи да разглежда галерията на домакина с NFT — тази функция може да се активира чрез XR.

Без MaaS като опция метавселената ще продължи да бъде геймифициран свят, който съществува само дигитално като единични несвързани пространства. MaaS ще преодолее пропастта между физическия и цифровия свят чрез завладяващи изживявания и постоянен слой на ангажираност.

Тъй като метавселените продължават да се изграждат, зависи повече от експертите по блокчейн зад тях да оформят как ще изглеждат. MaaS ще бъде катализатор за творчество, както и следващата необходима стъпка за процъфтяването на икономиката на творците.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.