Хибридни ERP системи за хранително-вкусовата индустрия - най-доброто от двата свята

Хибридни ERP системи за хранително-вкусовата индустрия - най-доброто от двата свята

Да се ползва ли ERP система на собствени сървъри или по-добре да се заложи на версия в облака?

За всички хранително-вкусови предприятия това е същественият въпрос, когато става дума за фирмен софтуер. Понякога и двете са правилни.

В миналото локалните решения бяха идеалното решение, т.е. използването на софтуера на място на собствени сървъри на фирмата. Облакът обаче става все по-важен. Понеже с облака хранително-вкусовите предприятия могат лесно и елегантно от различни места да имат достъп до данни и приложения. Особено при приложения, които имат достъп до източници на данни в Интернет, предимството е очевидно.

Не е учудващо, че в предприятията първо се пренесоха в облака решения за маркетинг, продажби и логистика. Според едно проучване на IDG 35 процента от запитаните казват също, че "достъпът от всякъде и чрез мобилни устройства" е основната причина за използването на ERP в облак. Също така 35 процента от тях очакват спестявания на разходите в ИТ инфраструктурата.

Много предимства има ERP в облака, особено за доставчици на услуги.

Досега в производството е все още много различно, тук се обработват преди всичко източници на данни от производствената база като данни от машини и складове. Тук данните от Интернет не трябва да са на разположение в реално време, определящи са данните от производствената база.

В производството ERP в облака е по-скоро трудно приложимо поради рискове за наличността и сигурността. Само 20,3% от запитаните в проучването на IDG нямаха предубеждения спрямо облачната технология. А и най-вече ERP в облака не предлага това обширно функционално покритие и високата степен на възможност за индивидуализиране.

Междувременно се наложи също така убеждението, че е разумно, данните да се обработват възможно най-близо до тяхното възникване и прилагане. Ключова дума Edge Computing. В някои случаи децентрализирано е по-добре от централно - преди всичко, ако се касае за наличност на данни и сигурност.

Според IDG проучването 25,5 процента от скептиците спрямо облака виждат "едно усещане за безпомощност", а също така много от тях имат съмнения относно сигурността. 24,5 процента говорят за "липсващ собствен контрол" и за 15,1 процента по-голяма степен на стандартизиране на ERP в облака представлява проблем.

ERP на място е все още правилният избор за хранително-вкусови предприятия

Затова за повечето предприятия от хранително-вкусовата индустрия и напитките правилният избор е да не отиват в облака със своята ERP система и да продължат да залагат на решение на място. Тогава информацията и данните, които са нужни мобилно, могат да бъдат предоставени и обработени чрез уеб решения, портали и мобилни приложения. Типични примери са мениджмънт отчети, приложения за FSM или портали за мениджмънт на филиали.

ERP системите на място междувременно се доразвиха до хибридни ERP-та. Т.е. ERP система като CSB-System ползва днес модерни уеб технологии и така свързва най-доброто от двата свята: процеси за FSM или за клиенти протичат чрез уеб портали, справките са на разположение на мобилни устройства и мобилни приложения допълват мощните приложения. Важните за фирмата ИТ услуги остават в собствената фирма.

Все пак съгласно IDG проучване този път поемат вече 21,6 процента от фирмите. Заедно с класическата сила в сферата на сигурност и наличност фирмите с хибридни ERP системи могат да ползват възможностите на облака без да правят компромиси с недостатъците.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.