YouTube въвежда модел за споделяне на рекламните приходи със създателите на кратки видеоклипове

YouTube въвежда модел за споделяне на рекламните приходи със създателите на кратки видеоклипове

YouTube - най-голямата видеоплатформа в света, въвежда някои новости в рекламата през 2023 г. Реклами ще започнат да се показват между видеоклиповете в YouTube Shorts.

За да компенсира създателите за рекламните приходи, които генерират, YouTube ще коригира своята Партньорска програма, за да улесни осигуряването на приходи в канали с кратка форма, пише tubefilter.com.

Новият рекламен формат ще приведе осигуряването на приходи от Shorts в съответствие с другите потоци от приходи на YouTube.

Платформата многократно е насърчавала своята общност да публикува смесица от видеоклипове - в дълъг формат, кратки клипове и излъчване на живо. Добавянето на надеждно осигуряване на приходи към Shorts ще даде на създателите причина да възприемат този подход.

Естеството на рекламите за Shorts обаче предполага, че създателите все пак ще трябва да действат стратегически, ако искат да се възползват напълно от новия поток от приходи. Тъй като рекламите ще се показват между Shorts, а не преди тях, те няма да бъдат приписвани на отделни създатели. Вместо това YouTube ще обедини всички приходи от Shorts реклами и ще ги разпределя пропорционално.

Създателите на Shorts в Партньорската програма ще получат дял съобразно гледаемостта, генерирана от отделните канали.

Следователно създателите, които основават дългосрочната си стратегия върху времето за гледане и ангажираността, може да се наложи да променят приоритетите си, ако планират да пускат реклами за кратки видеоклипове.

Създателите на съдържание в YouTube трябва да имат поне 1000 абоната, за да могат да монетизират канала си. Преди се искаше и 4 хил. часа време за гледане на година. Сега YouTube иска да гарантира, че създателите могат да пускат реклами, дори ако видеоклиповете им са дълги само няколко секунди. Затова и платформата ще отмени изискването за часовете гледаемост за създатели, които получат най-малко 10 милиона гледания на Shorts за период от 90 дни.

Рекламите за кратките видеоклипове не са нови, но са различни. Те ще използват модел за споделяне на приходите, който се отклонява от обичайните изплащания на YouTube. Членовете на партньорската програма традиционно запазват 55% от рекламните приходи, които генерират, а останалите 45% отиват в платформата. В YouTube Shorts това разделяне ще бъде обърнато.

Допълнителните 10 пр.п., които ще отиват в платформата, тя ще използва за покриване на разходите за лицензиране на музика. Лицензираните песни ще бъдат достъпни чрез услуга, наречена Creator Music.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.