Заводът за роботизирана хирургична техника в Първомай получи сертификат за приоритетна инвестиция

Заводът за роботизирана хирургична техника в Първомай получи сертификат за приоритетна инвестиция

Проектът за завод за производството на техника за роботизирана хирургия в Първомай получи сертификат за приоритетна инвестиция.

Размерът на инвестицията възлиза на 84 млн. лв. и ще се финансира със собствени средства. В периода на осъществяване на инвестиционния проект и като резултат от него първоначално ще бъдат открити над 100 нови работни места, съобщават от Министерството на иновациите.

"С този проект само за последните четири месеца са сертифицирани 11 проекта, които ще разкрият над 1500 нови работни места", коментира министърът на иновациите Даниел Лорер. От тези проекти осем са извън столицата, в това число три в общини с безработица над средната за страната, а шест от тях се осъществяват във високотехнологични производства и услуги.

Инвеститорът "Интуитив Сърджикал" планира разширение в България с цел засилване на присъствието си в Европа. Новото съоръжение ще увеличи производствения капацитет на 3D ендоскопи, използвани глобално в роботизирана хирургична система "Да Винчи" на "Интуитив", които до момента се произвеждат в Германия.

В началото на 2022 г. е регистрирано българското дружество "Интуитив Сърджикал България" ЕООД, което е 100% собственост на швейцарското дружество и ще реализира инвестиционния проект.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.