Компанията производител на хирургичния робот "Да Винчи" ще строи завод за 80 млн. лв. край Първомай

Компанията производител на хирургичния робот "Да Винчи" ще строи завод за 80 млн. лв. край Първомай

Инвестиция за над 80 млн. лв. планира високотехнологичната компания "Интуитив", която произвежда техника за роботизирана хирургия и минимално инвазивни грижи.

Компанията ще инвестира в построяването на модерна производствена база в Първомай, област Пловдив, с което ще увеличи производствения си капацитет на 3D ендоскопи за роботизирана хирургия и ще разшири развитието си в Европа, съобщават от Министерството на иновациите.

Това стана ясно след работни срещи, проведени в Министерството на иновациите и растежа и в Областната администрация на Пловдив, на които беше представена първата фаза на инвестиционния проект.

Новото съоръжение ще увеличи производствения капацитет на 3D ендоскопи, използвани глобално в роботизирана хирургична система "Да Винчи" на "Интуитив", които до момента се произвеждат в Германия.

Инвестицията в България ще доведе до разкриване на повече от 100 нови работни места, с потенциал да достигнат до над 300 в близките няколко години.

Министър Даниел Лорер изтъкна, че чуждестранните инвестиции у нас са се увеличили четири пъти през първото тримесечие на тази година спрямо последното предходната, като са достигнали 1,055 млрд. евро, според последните данни на БНБ.

Базирана в Сън Вали, Калифорния, "Intuitive" е производител на системи "Да Винчи" за асистирана хирургия. Хирурзи от цял свят са завършили повече от 10 милиона оперативни процедури, използвайки системата "Да Винчи". Нарастващото търсене на роботизирани технологии в Европа и по целия свят в тази сфера е част от решението за разширяване на компанията.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.