Vivacom купува Булсатком

Vivacom купува Булсатком

Операторът на платена телевизия и широколентови услуги "Булсатком" преминава в ръцете на Viva Corporate Bulgaria, която е представлявана от Спас Русев. Условията по сделката не са разкрити, става ясно от съобщение до медиите, изпратено от купувача.

По думите на Русев целта на придобиването е Viva Corporate Bulgaria да подкрепи "възходящата траектория на развитие на компанията, като в същото време запази успешната формула клиентът да е в центъра на стратегическото планиране на дейността". Той дава заявка, че ще бъдат положени усилия за разработване на продукти и услуги на "Булсатком" и след споразумението, пише investor.bg.

"Булсатком" е доставчик на платена телевизия у нас, с водеща позиция в сателитната телевизия. През DTH и IPTV2.0 платформите си компанията разпространява над 240 телевизионни канала. 230 от тях са с HD качество, а 8 са с 4K/UHD. Наскоро пък компанията пусна иновативна премиум услуга, наречена b-box - телевизионно Android устройство, което е сертифицирано от Google, даващо на потребителите добро качество на картината, интелигентен архив и редица медийни приложения.

"Мениджмънт екипът на "Булсатком" посреща с оптимизъм Viva Corporate Bulgaria и сме готови заедно с новия инвеститор да работим усилено, за да затвърдим водещата позиция на "Булсатком" на българския пазар на платена телевизия и широколентови услуги", коментира изпълнителният директор на "Булсатком" Станислав Георгиев.

Спас Русев е предприемач и сериен инвеститор на телекомуникационния пазар в Югоизточна Европа, а това е поредна голяма сделка, касаеща българския пазар, която той сключва. През 2016 г. той стана най-големият акционер във Vivacom, когато люксембургската компания Viva Telecom придоби 100% от капитала на дружеството InterV Investment S.à r.l, Luxembourg (InterV), което по това време непряко притежаваше телекома.

В края на 2019 г. се появиха слухове, че Русев и лондонското подразделение на руската банка VTB, които заедно поеха контрола над Vivacom след сделка за преструктуриране на дълга, планират да продадат оператора. В крайна сметка телекомът попадна в ръцете на United Group.

От 2019 г. "Булсатком" е с нов мениджмънт и започна мащабно преструктуриране, свързано с изтеглянето на кредити, "които се оказаха предизвикателство да бъдат обслужвани", коментира през май в ефира на Bloomberg TV Bulgaria изпълнителният директор на Булсатком Станислав Георгиев.

"Сред най-тежките последици от финансовото преструктуриране на "Булсатком" е това, че фирмата е била замразена", припомни той. По думите му финансовите задължения са били изчистени и е последвала "много вътрешна работа" по преструктурирането на дейността.

През май Георгиев обяви, че броят на абонатите на платената телевизия на Булсатком е достигнал 650 хил.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.