Производителят на бронирани автомобили International Armored Group ще строи завод в Бургас

Производителят на бронирани автомобили International Armored Group ще строи завод в Бургас

Производителят на бронирани автомобили International Armored Group (IAG) започва подготовка за изграждане на завод в Бургас. Това е следващата стъпка в стратегията на компанията да инвестира пряко във военната промишленост в България, след като през 2021 г. избра местен полигон за провеждане на задължителните изпитания за качество и надеждност по стандартите на НАТО.

Основател и собственик на IAG е българският емигрант д-р Антон Стефов.

Това ще е четвъртата база на компанията в света. Тя има още три завода - в САЩ, ОАЕ и Турция. В предприятието ще се произвежда цялата гама изделия на IAG, включително най-новата бронирана машина на пехотата "РИЛА 8х8".

Новият завод за бронирани автомобили ще бъде построен в Индустриална зона - Бургас. IAG BG вече подписа предварителен договор за придобиване на терена за инвестицията с площ от 150 000 кв. м.

Изграждането ще бъде поетапно, като е планирано да започне в края на годината. Основното производствено хале се очаква да бъде завършено през 2024 г.

Първоначалната инвестиция се оценява на обща стойност от 20 000 000 лева. Компанията е подала документи и за сертификат за инвеститор клас А.

Общата заетост в предприятието се очаква да надхвърли 300 души. Като част от проекта IAG ще финансира програми за обучение на най-малко 20 специалисти в бронирането на автомобили на място в заводите на компанията в ОАЕ и Турция, като и у нас, с помощта на чуждестранни специалисти.

IAG е компания, за която работят над 1000 служители на пет континента. Към момента заводи на IAG има в САЩ, ОАЕ и Турция, а филиали, освен в България, има и във Великобритания, Ирак и Пакистан.

IAG осигурява бронирани превозни средства за организации на държавно ниво, включително ООН, НАТО, германските въоръжени сили и др. IAG беше избрана и от Space X със своя брониран автомобил Sentinel ARV за ескорт на астронавтите до стартовите площадки. Автомобили и линейки на IAG се ползват от гранична полиция, за умиротворителни мисии, за персонална защита, за банково дело, за нефтената индустрия в различни точки на света.

Над 150 модела на IAG покриват сегменти като тактически превозни средства, бронетранспортьори, автомобили за контрол на безредиците, за превозване на ценности, линейки, бронирани джипове и луксозни седани.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.