Произведени са първите 500 е-камиони в Пловдив

Произведени са първите 500 е-камиони в Пловдив

Страната ни ще е сред водещите производители на електрически камиони в близко бъдеще, едно високотехнологично и иновативно производство.

Това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер при представянето на електрическия камион Sevic v500e - създаден и асемблиран в Пловдив, който вече е сертифициран от европейската автомобилна организация UTAC за движение по пътищата на Европа, съобщават от пресслужбата на Министерството на иновациите и растежа. Българските електрически камиони ще се произвеждат изцяло с енергия от възобновяеми енергоизточници.

Първите 500 бройки вече са готови и са предназначени за износ. Огромен интерес има към тях в Западна Европа и САЩ.

Батерията им позволява пробег от 300 км. и товаримост до 600 кг.

Намеренията на компанията производител са за построяване на нова фабрика за още 20 млн., в която да се произвеждат близо 1000 броя на година.

"Зелените и дигиталните инвестиции са основните пера на европейските програми за период до 2027 г. и това ще се види в програмите, които Министерството на иновациите и растежа ще предостави на бизнеса за развитие в рамките на следващите години", коментира Даниел Лорер по време на среща с бизнеса от "Тракия икономическа зона", в която участва и вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов.

По отношение на фиша за индустриални зони, който е в размер на 416 млн. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост, министърът подчерта, че ще бъде напълно отворен за оператори на индустриални зони от цялата страна, било то държавни, общински или частни. Ще се акцентира върху икономическата рентабилност на зоната, а именно възможността на оператора, който кандидатства, да покаже инвеститорски интерес към неговата зона.

Фишът ще включва както грантови мерки за довеждаща инфраструктура, така и кредитни линии, които ще са съвместно с финансови партньори като ББР, Фонд на фондовете и Европейската инвестиционна банка.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.