Половината от малкия и среден бизнес в ХоРеКа и търговския сектор е в режим на оцеляване, според проучване

Половината от малкия и среден бизнес в ХоРеКа и търговския сектор е в режим на оцеляване, според проучване

Годината за малкия и среден бизнес не започва особено оптимистично. Докато инфлацията расте, а страхът от рецесия се засилва, търговците и ХоРеКа (хотели, ресторанти, кафенета) секторът остават притеснени от настоящето и несигурни за бъдещето, показват резултатите от проучване на Glovo.

Проучването на Ipsos е проведено в периода октомври-ноември 2022 г. чрез смесен метод на събиране на данни (чрез телефонни и персонални интервюта). Извадката включва общо 300 респондента: предприемачи, собственици и мениджъри по доставките от индустриите ХоРеКа и търговия на дребно в България.

Близо половината от участниците в изследването твърдят, че са в "режим на оцеляване". Общо 25 на сто от тях предвиждат значителен растеж до края на 2023 г.

Промяната в потребителските навици след пандемията и последвалият икономически спад са основната причина за тревога. Като непосредствено предизвикателство повече от половината от анкетираните посочват свитите разходи на клиентите (57%) и инфлацията (54%), а близо три четвърти се притесняват за бъдещите печалби.

Преобладаваща част от участниците (88%) в проучването са убедени, че за да останат конкурентни на пазара, трябва да познават добре потребителските нужди. Според 76% от запитаните в бъдеще клиентите ще искат още по-голям избор и по-персонализирани услуги.

Близо 40 на сто отбелязват, че съвременните консуматори се интересуват повече от опита си при поръчка на храна онлайн, отколкото от преживяването във физическите обекти. Общо 32% смятат оптимизацията на доставките за решаваща за бъдещето на техния бизнес.

На този етап само 34 процента от анкетираните представители на малкия и средния бизнес са се обърнали към технологиите, за да станат по-гъвкави. По този показател България прилича много повече на Португалия, отколкото на Великобритания, където 9 от 10 бизнеса са въвели нови технологии, които им помагат да се справят с предизвикателствата на бързо променящия се пазар.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.