Първата фабрика за производство на нитрилни ръкавици в Европа ще е в Пловдив

Първата фабрика за производство на нитрилни ръкавици в Европа ще е в Пловдив

Първата компания за производство на нитрилни ръкавици в Европа PPS Manufacturing ще стартира операции в България от есента. Това бе обявено на официална церемония за присъждане на сертификат за инвеститор "Клас А" в Пловдив.

Инвестицията в проекта ще надхвърли 10 млн. лв. и ще създаде над 100 нови работни места за региона, пише investor.bg.

Новата фабрика е уникален за България и за цяла Европа проект, тъй като в момента на континента няма производство на предпазни нитрилни ръкавици за медицината и хранително-вкусовата промишленост. Създаването на такова предприятие у нас, особено в условия на пандемия, ще осигури голямо икономическо предимство на България и ЕС, посочват от компанията.

Инвестицията е изцяло българска, без участието на чуждестранни лица, със съдействието на фонд "Устойчиви градове", каза Георги Петков, председател на борда на директорите на PPS Manufacturing. Очаква се да се намали зависимостта на ЕС от азиатските производители, а България да стане предпочитан производител на лични предпазни средства.

"Тази инвестиция е сериозна, високотехнологична. Българската агенция за инвестиции ще я подкрепи, за да може одобреният бизнес план да се изпълни навреме", каза Стамен Янев, изпълнителен директор на Българска агенция по инвестиции.

Предвижда се изграждане на лаборатория за научна и развойна дейност и производствени тестове. Продуктите на компанията ще бъдат тествани в европейска сертифицирана лаборатория и ще бъдат сертифицирани от европейски орган. Ще бъдат привлечени международни инженер-химици, които ще обучават кадрите в България и ще подпомогнат старта на производствената дейност.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.