Nestle инвестира 19 млн. лева в производствена линия на бонбоните Smarties

Nestle инвестира 19 млн. лева в производствена линия на бонбоните Smarties

Швейцарската компания Nestle пусна в експлоатация нова производствена линия Smarties във фабриката си в София. Новата инвестиция на компанията в България е в размер на около 19 млн. лв. и ще разкрие нови 70 работни места.

Новите бонбони са предназначени за локалния пазар и за 10 европейски държави, пише economy.bg.

"За нас е чест да отворим завесата пред вас за новото производство на Smarties® - вторият международен бранд, който ще се произвежда в България. Това повдига стандартите за производство и поставя икономиката на страната ни на друго ниво. Последната инвестиция за Smarties® от 19 000 000 лв. и разкриването на 75 нови работни места в момент на световна криза, когато изчезват бизнеси и хора губят работата си, добива още по-голямо значение като съвкупно въздействие върху икономиката и пазара на труда", каза Петър Стоилов, изпълнителен директор на Нестле България.

"За мен е удоволствие да открием днес поредното разрастване на производството на компанията в България. Това е още едно доказателство, че работата на служебното правителство в посока подобряване на имиджа на страната пред чуждестранните инвеститори и изсветляването на бизнес средата се оценява положително", заяви министърът на икономиката Даниела Везиева.

По думите ѝ Министерството на икономиката ще подкрепи проекта на компанията със сертификат за инвестиция. "Насърчаваме точно такива инвеститори в производства с висока добавена стойност и с експортна насоченост", подчерта служебният министър на икономиката.

На церемонията присъстваха още посланикът на Швейцария у нас Раймунд Фурер, вицепремиерът Атанас Пеканов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова, кметът на София Йорданка Фандъкова, изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев и др.

Швейцарската компания даде официален старт на производството на Nestle Smarties, втората глобална марка на компанията, започваща производството си в шоколадова фабрика в София. Продуктът, който ще бъде произвеждан, е дражета от шоколадова сърцевина, в цветни капсули, чиито цветове изцяло идват от естествени съставки, а опаковката ще бъде 100% рециклируема хартия.

Шоколадовата фабрика на Nestle в София е с над 80 години история в производството на шоколадови изделия, създадена през 1939. Тя е една от трите най-големи центъра за производство на KitKat® на континента с 16 000 тона производство на годишна база, като 90% от готовата продукция е за експорт, а 10% се реализира на местния пазар. В нея работят 650 служители.

За 27-годишната си история компанията Nestle е изградила имиджа си на стратегически инвеститор в България със средно 10 млн. лв. годишни инвестиции в производствени мощности, уловия на труд и инфраструктура. През 2020 компанията е удостоена със званието "Инвеститор на годината". С новите 19 млн. лв инвестиция Нестле България ясно показва намерението си да затвърди тази позиция

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.