"Либхер" откри третия си завод в България - за бетоновози

"Либхер" откри третия си завод в България - за бетоновози

Германският концерн "Либхер" откри официално трети завод у нас - за производство на бетоновози.

"Либхер Конкрийт Технолоджи Марица" ЕООД също се намира в Пловдив, където са и другите две предприятия на компанията - "Либхер Хаусгерате Марица" ЕООД за производство на хладилници и фризери и "Либхер Транспортейшън Системс" ЕООД за климатични и вентилационни системи в железопътния транспорт.

Инвестицията е в размер на 17 млн. евро. Назначени са 120 души на различни позиции, като се търсят още инженери.

Заводът е изграден върху терен с площ 37 хил. кв.м. Застроената производствена и складова площ е 12 хил. кв.м. Част от сградите са съществуващи и са достроени останалите необходими площи.

Предприятието засега е под наем и преговаря за закупуване на базата.

Заводът работи от 2019 г. Първоначалната идея на концерна е то да е допълнителна мощност към завода в Германия. В последствие обаче в България се премества цялото производство и предварителен монтаж на рами и миксери.

Около 80% от произвежданите изделия отиват в Германия. Останалите изделия се изпращат на партньори на концерна в други страни в Западна Европа.

Капацитетът за производство е 8 рами и 10 бурета дневно. Годишно се произвеждат 2 400 изделия. Без допълнителни инвестиции могат да бъдат произвеждани още 400 изделия.

Групата "Либхер" присъства от над 20 години в България. Първото ѝ дружество в страната е "Либхер Хаусгерате Марица" за производство на хладилна техника - регистрирано е през 1999 г. Второто дружество - "Либхер Транспортейшън Системс" е открито през 2004 г.

Концернът "Либхер" е инвестирал повече от 700 млн. евро в производствата си по света през 2021 г.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.