Годишната инфлация в България през юли се ускорява до 17,3%

Годишната инфлация в България през юли се ускорява до 17,3%

Годишната инфлация в България през юли се ускорява до 17,3%, а месечната достига 1,1%, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

По групи стоки и услуги най-силен ръст на цените през юли в сравнение с юни е отчетен при развлечението и културата - 7,4%, комуналните услуги - 5,2%, ресторанти и хотели - 1,2%, жилищно обзавеждане и домакински уреди - 0,9%.Същевременно цените на облеклото и обувките намаляват с 2%, но в момента търговците са в разгара на сезона на намаленията. Транспортът поевтинява с 1,7%, а храните - с минималните 0,1%.

През юли падат цените на доста от основните храни, например брашно, хляб, макаронени изделия, някои сезонни плодове и зеленчуци и др., а се увеличават цените на млякото и млечните продукти предвид ръста на производствените разходи на фермите (за енергия и изхранване на животните), чеса и месни продукти и др.

Значително поскъпване - от почти 32%, е отчетено при пътническия въздушен транспорт. Увеличават се и цените на топлинната енергия за подгряване на вода - с 24,5%, дърва за огрев - над 9%, пелети - почти 9%, ВиК услуги - с около 6%, ток - 3,4%, и други.

Продължава и поскъпването на някои горива, но със забавен темп. Най-силен е ръстът на цената на бензина А100 - с 1,9%, както и на метанът за автомобили - с 1,1%.Същевременно цената на най-масовия бензин А95 пада с 3,1%, а на газ пропан-бутан за автомобили - с 21,3%. Цената на автомобилните застраховки се понижава с почти 4%.Индексът на цените от малката кошница се ускорява с 12,8% през юли от началото на годината и нараства с 0,8% спрямо юни. Увеличението е заради включения пакет услуги в малката кошница, който поскъпва с 3,7%. Нехранителните стоки поскъпват с 1,9%, а храните поевтиняват с 0,8%.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.