Германската компания "Профайн Енерджи ГмбХ" се готви да направи най-голямата еднократна инвестиция в България

Германската компания "Профайн Енерджи ГмбХ" се готви да направи най-голямата еднократна инвестиция в България

Германска компания заяви интерес към инвестиция от над 1 млрд. евро в региона на Северозападна България. Това стана ясно по време на среща днес между министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов и ръководството на "Профайн Енерджи ГмбХ".

Това би била най-голямата еднократна инвестиция, правена в историята на българската икономика, съобщават от пресслужбата на ведомството.

"Можете да разчитате на пълна подкрепа на държавата за ускоряване на административни процедури при реализиране на инвестиционни намерения", подчерта министър Стоянов. Той представи възможностите за насърчителни мерки, от които инвеститорът може да се възползва. "Зная, че вече сте в контакт с много германски компании, които са избрали България. Сигурен съм, че ще се убедите и от тях - германският бизнес се чувства добре у нас и редица фирми планират нови разширения", подчерта Никола Стоянов.

Компанията е в много напреднала фаза на взимане на своето решение за инвестиция в България, стана ясно по време на срещата. Стартира и подготовката на Меморандум, в който "Профайн Енерджи" писмено ще заяви интерес към инвестицията.

"Профайн Енерджи ГмбХ" е съвместна компания на Profine Group, Германия, и Wirth Group, Германия. Те имат инвестиционни интереси в областта на производството на електроенергия от възобновяеми енергийни източници.

Понастоящем е в ход учредяването по българското законодателство на дъщерно дружество на германската компания. Целта му е разработването и последваща реализация на фотоволтаични централи в България, подчертаха представителите на компанията.

Сериозността на намерението за инвестиция бе потвърдено по време на срещата лично от изпълнителния директор на групата д-р Петър Мрьослик (Dr. Peter Mroslik) и Маркус Вирт

За инвеститора: През миналия месец Profine Group и Wirth Group основаха съвместен доставчик на енергийни услуги Profine Energy GmbH, базиран във Вагхойзел, Германия. Profine Group, под марките KBE, KÖMMERLING и TROCAL, произвежда PVC профили за прозорци и жилищни врати, ролетни системи и PVC плоскости. Консолидираният оборот на компанията е над 900 милиона евро, а производственият капацитет е приблизително 450 000 тона профили годишно. Profine Group има над 3 000 служители в 29 обекта в 23 държави.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.