BA Glass Group ще инвестира около 600 млн. лева в производствата си в България

BA Glass Group ще инвестира около 600 млн. лева в производствата си в България

Португалският производител на стъклени опаковки BA Glass Group ще инвестира около 600 милиона лева за надграждане на производствата си в България, пише онлайн изданието SeeNews, като цитира публикация на Капитал.

В момента BA Glass Group изгражда втора пещ в завода си в София, която очаква да завърши до края на първото тримесечие на следващата година, заяви в интервю по-рано този месец главният изпълнителен директор на групата Сандра Сантош.

"Включително новата пещ в София, до момента сме инвестирали над 300 милиона лева, но имаме други проекти за финализиране. Тази пещ ще бъде завършена през 2022 г. и след това ще ни трябват още две години, за да осъществим други модернизации", казва тя.

Сантош допълва, че BA Glass Group планира да изгради голям склад в България извън площадките на своите производствени мощности.

Съоръжението в София ще бъде напълно преобразено, подобно на другия завод на групата в Пловдив, където производителят на стъклени опаковки все още трябва да ремонтира една от съществуващите пещи, преди да извърши основен ремонт на старата пещ в софийския завод. Всички стари технологични решения ще бъдат заменени с нови през следващите шест до седем години.

Проектът за изграждане на нова пещ в София, който беше спрян поради пандемията, ще създаде около 110 работни места в BA Glass Bulgaria, местното звено на BA Glass Group.

BA Glass Group цели почти да удвои производствения си капацитет в България.

През 2019 г. BA Glass Group заяви, че възнамерява да инвестира около 400 милиона лева в разширяването на производствения си капацитет в България през следващите пет години.

BA Glass придоби Дружба Стъкларски заводи от гръцкия производител на стъкла Yioula през 2017 г. В последствие компанията беше преименувана на BA Glass Bulgaria и делистирана от Българската фондова борса.

Според данните, достъпни на уебсайта на BA Glass Group, BA Glass Bulgaria в момента е 100% собственост на базираната в Нидерландия Glasstank B.V., която също е активна в Румъния.

BA Glass Bulgaria отчете нетна печалба от 79,7 милиона лева през 2019 г. в сравнение с нетна печалба от 37,3 милиона лева година по-рано, тъй като приходите от продажби скочиха до над 1,1 милиарда лева от 246,6 милиона лева. BA Glass Bulgaria генерира по-голямата част от приходите си от продажби в чужбина - в Гърция, Румъния, Великобритания и други страни, показва последният финансов отчет на компанията, публикуван в търговския регистър.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.