"Аурубис" инвестира 120 млн. евро в разширение на рафинерията за катодна мед в завода край Пирдоп и Златица

"Аурубис" инвестира 120 млн. евро в разширение на рафинерията за катодна мед в завода край Пирдоп и Златица

Надзорният съвет на "Аурубис" одобри инвестиция в размер на 120 млн. евро (235 млн. лв.) за разширение на рафинерията за катодна мед в завода на групата до Пирдоп и Златица.

Разширението ще позволи на "Аурубис" да произвежда около 340 000 тона катодна мед годишно, което съответства на увеличение от около 50%.

Очакваният годишен ефект върху оперативната печалба (EBITDA) е 30 млн. евро след въвеждането в експлоатация през втората половина на 2026 г.

Глобални тенденции като енергийния преход, е-мобилността и дигитализацията определят непрекъснатия ръст в търсенето на рафинирана мед. Чрез разширяване на производствения капацитет "Аурубис" инвестира в разрастващ се пазар и дава още един принос за стимулиране на иновациите и технологичния напредък, съобщават от компанията.

Д-р Хайко Арнолд, главен оперативен директор на групата, подчертава стратегическото значение на проекта: "Това е важна стъпка за укрепване на основния ни бизнес и е най-голямата инвестиция в единичен проект в България след придобиването на завода през 2008 г. Разширението на рафинерията до Пирдоп и Златица ще позволи да се преработват на място всички произведени в България медни аноди. Това оптимизира потоците, като в същото време намалява значително логистичните разходи и въглеродния отпечатък, свързан с тях", посочва той.

Разширението създава и условия за допълнителни стратегически проекти в други заводи на групата "Аурубис", добавя той.

При производството на мед електролизата е крайната стъпка на пречистване (рафиниране) на метала. Анодната мед, добита в металургията (до 99,5% чистота) се рафинира чрез процес на електролиза до катодна мед (99,99% чистота). Катодната (рафинирана) мед е стандартът търгуван на Лондонската метална борса (London Metal Exchange, LME) и е материалът за всички по-нататъшни приложения на медта.

"Аурубис" ще финансира инвестицията със собствени средства от текущия паричен поток без увеличения на капитала.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.