МИ пуска 20 е-услуги в помощ на бизнеса

nfc-keyboard

До края на март Mинистерство на икономиката ще пусне 20 електронни услуги, като голяма част от тях ще са свързани с лицензионните режими, за да може да се подават документи по електронен път, да се получават лицензи в рамките до един месец, а не да се проточват с времето, съобщи зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева.

Новият екип на икономическото ведомство възнамерява да промени и маркетинговата стратегия за инвестиции. Според Везиева досега е говорено само за насърчаването им. По думите й в последния месец на 2014 г. са ситуирани няколко външни инвеститори, но има да се прави още много, особено в сферата на малкия и среден бизнес.

Приоритетите на ведомството са подчинени на програмата на Европейския съюз, която е насочена към иновации, високи технологии и производства, свързани с трайна добавена стойност, каза зам.-министърът, цитирана от БТА. Според Везиева не сме най-бедната държава в Европа. За да експлоатираме богатствата си обаче, е необходимо да стимулираме инвестиции, да има производство, краен продукт, а  не да се изнася суровината.

Разделянето на министерството на три – на икономиката, на енергетиката и на туризма, не е довело до увеличаване на администрацията, даже напротив, смята зам.-министърът. Според нея разделянето е свързано с по-добрата комуникация между бизнеса и конкретното министерство. „Аз не мисля, че това ще затрудни бизнеса - напротив, ще го облекчи. Все пак е много по-различно, когато работиш само с един ресор - например туризъм“, каза тя.

По думите й разработваните приоритети за облекчаване на бизнеса са свързани с всички регулаторни механизми - внос, износ, производство, осигуровки и т.н.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.