Nvidia купува производителя на чипове Mellanox Technologies за 6.9 млрд. долара

it

Nvidia купува производителя на чипове Mellanox Technologies в сделка за 6.9 млрд. долара. Трансакцията ще помогне на компанията да се разшири на пазара за компонентите на центровете за данни.

Офертата, която победи тази на конкурента Intel, е най-голямата в историята на Nvidia. Акционерите на Mellanox ще получат по 125 долара за акция - 14.3% премия спрямо цената на затваряне в петък, пише economic.bg.

"Ние сме развълнувани да обединим ускорената изчислителна платформа на Nvidia със световно известната Mellanox платформа за ускорено изграждане на мрежи под един покрив, за да създадем изчислителни решения за центровете за данни от следващото поколение", коментира Йенсен Хуанг, основател и главен изпълнителен директор на Nvidia.

Сделката ще позволи на Nvidia да намали зависимостта си от игралните чипове. През януари компанията обяви влошаващи се макроикономически условия, особено в Китай, повлияли на търсенето на игрални графични процесори.

Производителят на чипове все още се справя и с последиците от провала на критпо пазара през 2018 година.

Nvidia очаква сделката да окаже незабавно влияние на печалбите й, след като бъде приключена, което се очаква да се случи преди края на календарната 2019 година.

Goldman Sachs е финансов съветник на Nvidia по сделката, а Credit Suisse и JPMorgan са финансовите съветници на Mellanox.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.