България привлича все повече чуждестранни инвестиции в технологичния сектор

computer-nework

България, най-бедната държава в Европейския съюз (ЕС), привлича голямо количество чуждестранни инвестиции на зелено* в сферата на информационните и комуникационни технологии (ИКТ), пише „Файненшъл таймс“.

За повишаването на инвестициите спомага и „Файненшъл таймс“, който откри технологичен център в София през април 2019 със 110 служители. Други скорошни инвеститори са Facebook и Световната банка, които също отвориха офиси за ИКТ услуги в столицата тази година, пише economy.bg.

През 2018 г. страната получава рекордно високи чуждестранни инвестиции в технологичния сектор с 16 проекта, оценени на 240 милиона щатски долара, повечето от които реализирани в столицата София.

Чуждестранните инвестиции в сектора се повишават непрекъснато от 2015 г. насам, според данните на fDI Market, услуга на FT, която проследява съобщенията от чуждестранни компании за инвестиции на зелено, които осигуряват нови съоръжения и работни места.

„Преди да изберем България, проучвахме няколко локации в Азия, Европа и Великобритания“, заявява Кат О'Риърдън, главен директор Продукция и информация на „Файненшъл таймс“, при откриването на новия център. „Отдавнашната репутация на София като център на техническо съвършенство, заедно с историята ѝ в сферата на базите данни и изкуствения интелект, както и утвърждаването на града като технологична столица на Балканите, я направи неустоима дестинация“, посочва тя.

По данни на fDI до 2015 г. трансграничните инвестиции в българския ИКТ сектор са били средно по 5 проекта годишно. След това страната става основна цел за чуждестранните инвестиции, като привлича 30% от всички проекти през миналата година.

България има дългогодишни традиции в ИКТ сферата и електрониката, които датират още от времето на социализма, коментира изданието. През 2018 г. ИКТ секторът реализира продажби в размер на 3.2 млрд. долара, което е 45% ръст на годишна база, според данните на International Data Corporation. В страната оперират 12 000 компании, от които 90% са в София, в които работят 50 000 души. Около 70% от компаниите продават своите услуги изцяло на чуждестранния пазар, по данни на американския департамент по търговията.

Изданието цитира няколко компании, създали свои ИТ центрове в София, като например Genius Sports Group, които отварят офис у нас през 2015 г. За компанията в момента работят 320 души и мениджмънтът планира удвояване на броя им в следващите 5 години. От компанията обясняват, че са „разпознали потенциала на София като технологичен център на световно ниво“ още през 2015 г., както и че България предоставя достъп до огромен набор от таланти в сферата на технологиите и развитието на продукти.

Глобалната софтуерна компания Acronis, за която в момента у нас работят 200 души, възнамерява да увеличи екипа си до 1000 души в следващите няколко години, като очаква България да се превърне в глобален център за иновации в киберсигурността.

Почти половината преки чуждестранни инвестиции в страната от 2018 г. насам са под формата на разширяване на дейността на вече съществуващи компании, особено в сектора с добавена стойност - развойни проекти (R&D), показват данните на fDI Market.

Сред предимствата на страна „Файненшъл таймс“ изрежда – широколентови услуги, които са сред най-бързите в Европа, плосък данък от 10% върху корпоративните печалби и личния доход, конкурентни цени на труда и на живота. Освен това страната е втора в Евопа по заетост на жени в ИКТ сектора (45% през 2018) и има лесни лицензионни процедури за започване на технологичен бизнес. Един на всеки 10 работещи в София работи в ИКТ сектора, повече от половината новонаети офиси са заети от технологични компании.

Тази година София е един от 8-те града в Европа, избрани за дом на първите европейски суперкомпютри, което е най-голямата инвестиция на ЕС в научната инфраструктура на страната, коментира „Файненшъл таймс“. София е на второ място сред 10-те най-бързо растящи технологични центрове в Европа според State of the European Tech report, 2018.

Данните на fDI показват, че повечето чуждестранни инвеститори в технологичния сектор в страната през последните 2 години са от ЕС и САЩ.

Преимущество за страната е и близостта ѝ до Румъния и Сърбия, като страните формират триъгълник, които някои наричат „Силициевата долина на Югоизточна Европа“. Чуждестранните инвестиции в сектора на технологиите в Букурещ също са нараснали експоненциално в годините след 2015 г., отбелязва още изданието.

Статията отбелязва както плюсовете, така и минусите на България и нещата, върху които трябва да се работи допълнително. Така например Яков Милатович, регионален икономист в Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), отбелязва пред изданието, че България е изостанала с 25 позиции в индекса за правене на бизнес на Световната банка за последните 5 години, докато други държави напредват. Трябва да се положат и още усилия за борба с корупцията, подобряване на социалната политика, особено грижата за семейството. Например по-добрата достъпност до детски градини би била добър сигнал за развитието на частния сектор, отбелязва Милатович.

Преките чуждестранни инвестиции, както и чуждестранните инвестиции на зелено (включително сливания, придобивания, междуфирмени заеми и др.) не са възстановили нивата си от преди глобалната финансова криза 2008-2009 г., когато са нараствали с бързи темпове след приемането на страната ни в ЕС през 2007. Въпреки това паричните потоци показват позитивна тенденция, въпреки бавното възстановяване, подкрепени от инвестициите в ИКТ сектора, коментира още изданието.

*инвестиции на зелено – вид директна чуждестранна инвестиция, чрез която компанията майка създава дъщерно дружество в друга държава, като изгражда дейността си от нулата. Освен изграждането на нови съоръжения за производство, тези проекти могат да включват и строителството на дистрибуционни центрове, офиси и жилища.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.