Microsoft Dynamics е лидер на CRM пазара у нас

BI

Проучване на независимата агенция за пазарни и бизнес проучвания CBN – Pannoff, Stoytcheff & Co. към края на 2013 г. сочи, че Microsoft Dynamics CRM е лидер на CRM пазара в България и държи най-голям пазарен дял. Консултантската компания Балкан Сървисис е водещият интегратор на решението Microsoft Dynamics CRM с най-голям брой реализирани проекти.

Според проведеното изследване, най-голям е процентът на CRM системите в сектора на услугите – 56%, главно финансови – 11% и услуги за бизнеса – 13%. А повечето от клиентите, внедрили CRM система в периода от 2001 до 2013 г. са средно големи бизнес предприятия - 66%. Прогнозите сочат разпространение на CRM решенията и развитие на пазара с близо 10% до 2015 г.

Неслучайно инвестициите на компаниите се изместват към внедряване именно на CRM системи, фокусирайки се все повече върху удовлетворяването на клиенти и привличането на нови такива. Изискванията за мобилни и социални технологии също са двигатели на разходите за CRM, като мобилните устройства водят до промени дори по-бързо от социалните мрежи.

Проучването включва информация за проекти, реализирани в частни компании, както и за тенденциите в различните икономически сектори. Не са включени проекти в държавната администрация.

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.