Инвеститорският капитал - благословия или проклятие

Инвеститорският капитал - благословия или проклятие

Набирането на капитал винаги е било деликатна ситуация за новите предприемачи, а пандемията съвсем затрудни нещата. Потокът от пари веднага замръзна и стартиращите компании - особено жените, усетиха "замръзването".

Финансирането може да бъде и благословия, и проклятие. Някои предприемачи сключват сделка и скоро след това искат да върнат парите, защото инвеститорите гонят бърза печалба и ги принуждават да взимат вредни за бизнеса решения.

Пандемия или не, жизненоважно е стартиращите компании да избягват да вземат пари погрешно и да си партнират с грешните хора, тъй като това може повече да им навреди, пише онлайн изданието entrepreneur.com.

Времето е вероятно най-голямото предизвикателство за набирането на капитал от стартиращи предприятия. Много външни макроикономически фактори диктуват достъпа до капитал. По време на рецесия инвестиции се получават трудно, дори и за най-добрите компании.

Пандемията уби шансовете

Много стартиращи фирми с отлични идеи вероятно загубиха шанса си през 2020 г. поради глобалната здравна криза. Много инвеститори, фондове за рисков капитал и бизнес ангели спряха инвестициите си за няколко месеца, докато нещата се успокоят. Ако стартиращите компании не могат да издържат този период, те често се провалят.

Друго предизвикателство е наличието на достатъчно качество и широта на взаимоотношенията, за да намерите подходящия инвестиционен партньор, който споделя дългосрочната визия за вашия бизнес. В идеалния случай те трябва да се интересуват от това как се вписват и в следващите кръгове на набиране на капитал, а не просто да се стремят да участват само в един етап от растежа на компанията. За да намери този тип инвеститор, основателят трябва да поддържа връзки с група потенциални инвеститори, които са едновременно широкообхватни и насочени в съответствие с бизнеса.

Подготовка за инвестиции

Твърде много компании търсят рисков капитал твърде рано; той трябва да бъде запазен за стартиращи фази на растеж. За стартиращи компании на ранен етап трябва да развиете взаимоотношения с бизнес ангели и дори с приятелите и семейството, ако щете.

Необходимо е да сте добре подготвени за това как да предоставите терен за инвестиции във вашия стартиращ бизнес. Крайно разочароващо е за основател на стартиращи фирми непрекъснато да се бори за постигане на баланс между управлението на бизнеса и набирането на средства.

Когато работите за преодоляване на гореспоменатите предизвикателства, важно е да запомните, че инвеститорите са просто хора. Те могат и да грешат, както всички останали. Най-добрите инвеститори, разбира се, са тези, които разбират вашата индустрия и имат много опит в нея. Предприемачите и безстрашните стартиращи лидери, търсещи финансиране, трябва да предприемат тези инициативни стъпки.

Винаги бъдете готови да сключите сделка

Дори ако имате пари в наличност за още една година или повече, никога не знаете кога нещата могат да се променят или кога може да се появи партньорство веднъж в живота. Бъдете готови да актуализирате по всяко време бизнес плана си, за да се възползвате от такова партньорство.

Изберете правилните инвеститори

Приведете потенциалните инвеститори в съответствие с етапа, в който е вашият бизнес, и се уверете, че имат възможно най-голям опит във вашата индустрия. Ако сте на ранен етап, не губете времето си с рисков капитал.

Винаги се свързвайте с мрежа от хора и компании

Дори по време на блокада има начини да развиете мрежата си онлайн и чрез запознанства. . Никога не спирайте да разраствате мрежата си и се фокусирайте не само върху качеството ѝ, но и нейния обхват. Дори ако познавате много мощни бизнесмени и инвеститори, вие се ограничавате, ако всички тези връзки са в рамките на един географски регион (например вашия град) или една ниша.

Инвеститорите работят в малки социални кръгове. Ако един инвеститор в този кръг отхвърли инвестиция, често останалите следват примера без да си правят труда да проучат достойнствата на инвестицията. Можете да избегнете това, като се свържете с различни кръгове.

Подгответе си спешен фонд

Ако вече сте събрали капитал, създайте бюджет за спешни случаи, така че да останете оперативни с минимални разходи. Също така е умно да има резервен бюджет, определен за непредвидени ситуации. По този начин, ако пазарът се обърне неочаквано, както през 2020 г., вие увеличавате шансовете си да оцелеете достатъчно дълго, за да осъществите правилната сделка с инвеститори.

Независимо дали активно търсите инвестиции, винаги поддържайте актуален бизнес плана си. Постоянно култивирайте и развивайте нови и актуални взаимоотношения в отраслите, където можете да намерите подходящ инвеститор. Също така разберете дали времето е подходящо за вашия бизнес да търси инвестиции. Ако не, вижте дали можете да изчакате, докато апетитът за инвестиции се засили, или променете бизнеса си.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.