Българският бизнес получава близо 12 млн. евро за зелени инвестиции

euromoney

Общо 11.7 млн. евро ще бъдат разпределени за зелени  иновативни инвестиции в българските компании до 2016 г. Средствата са осигурени по програмната област „Иновации за зелена индустрия" на Норвежкия финансов механизъм. Над 50% от бюджета ще отидат за проекти на малки и средни предприятия, става ясно от интернет страницата на програмата.

Главната цел на финансовия механизъм е повишаване на конкурентоспособността на зелените предприятия, включително чрез „озеленяване” на съществуващите индустрии, въвеждане на екологични иновации и насърчаване на зеленото предприемачество. Подкрепени ще бъдат няколко типа дейности: 1) инвестиции в екологични технологии и процеси, обучение, изследователска и развойна дейност; 2) изграждане на капацитет в частния сектор по въпросите на околната среда; 3) дистанционно наблюдение на околната среда.

Изграденото партньорство между частни компании от Норвегия и България  е задължително условие, с цел  засилване на сътрудничеството и обмяна на опит между български и норвежки институции и бизнес общности, уточняват от агенция „Иновация Норвегия" (Innovation Norway), която администрира програмата.

Крайният срок за подаване на проектите е 15 април 2013 г., можете да намерите повече информация и да кандидатствате онлайн на сайта на програмата.

 

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.