За първи път приходите на ICT дистрибуторите в България достигат границата от 1 млрд. лева

За първи път приходите на ICT дистрибуторите в България достигат границата от 1 млрд. лева

Макар и 11 от общо 25 ключови ICT дистрибутори в България да отбелязаха спад в оборотите, общият оперативен приход в сегмента на доставките на едро на технологичен хардуер - компютърни системи, компоненти и периферия, през 2020 г. допря границата от 1 милиард лева за първи път в бизнес историята на страната.

Това сочат данните от наскоро завършилото XI годишно изследване "Business analytics - IT Wholesalers in Bulgaria, ed. XI by CBN - Pannoff, Stoytcheff & Co.", разглеждащо 10 обемни и 8 индикатори за производителност (KPI).

На фона на кризисната 2020 г. търсенето на технологичен хардуер ускори развитието на бизнеса, посочва се в анализа.

В осем от 10-те обемни и в седем от осемте KPI ICT дистрибуцията в България бележи исторически рекорди.

Най-голямо впечатление прави, че ICT дистрибуторите през изминалата година не са увеличили средната търговска надценка, но въпреки това са постигнали много по-добър финансов резултат, намалили са рязко задълженията и са увеличили разхода за персонал, значително изпреварващ производителността.

За пета поредна година времето за оборот на склада намалява до исторически нива, намалява и времето за събиране на вземанията.

Топ 5 дистрибутори по оборот в България държат 77.5% дял от пазара за 2020 г. срещу 76.8% за предходната 2019 г., като всички от Топ 5 са с приходи над 50 млн. лева.

Според данни от друг анализ на CBN 25-те водещи ICT дистрибутори в България доставят в страната продуктите на над 200 световни ICT марки, като практически осигуряват хардуера, системния софтуер и голяма част от софтуера за защита в изграждане и поддържане на ИТ инфраструктурата в страната.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.