Проект за завод за е-велосипеди край Пловдив получи сертификат за приоритетна инвестиция

Проект за завод за е-велосипеди край Пловдив получи сертификат за приоритетна инвестиция

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер връчи сертификат за инвестиция клас А на "Пиерер & Макском Мобилити" ООД за инвестиционния им проект "Производствена и складова база за двуколесни превозни средства" в с. Бенковски, община Марица. Проектът на българо-австрийското дружество е за изграждане на завод за електрически велосипеди и други двуколесни електрически превозни средства, който ще бъде разположен в "Тракия икономическа зона".

Размерът на инвестицията възлиза на 85 млн. лв., а в периода на осъществяването ѝ ще бъдат разкрити 1 000 нови работни места, съобщават от пресслужбата на Министерството на иновациите и растежа.

Министър Лорер посочи, че с тази инвестиция България ще излезе сред челните места в Европа по производство на електрически велосипеди. Той допълни, че държавата подкрепя експортно ориентирани производства, а велосипедната индустрия е сред най-силните износители от страната.

"Българският експорт достига месечен рекорд през март. Стойността на изнесените в чужбина български стоки превишава 8 млрд. лв. само за този месец, което означава че българските компании успяват да изнасят все повече и на по-високи цени към международните пазари", подчерта министърът.

По думите му, заедно с този сертификат, за последните два месеца са издадени сертификати по Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) на общо пет проекта (3 проекта клас А и 2 проекта клас Б). Общата стойност на планираните инвестиции по тях е 115,43 млн. лв., като се предвижда създаването на 1170 нови работни места.

Четири от проектите се осъществяват извън столицата, в това число два в общини с безработица над средната за страната.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.