Инфлацията в България се увеличава до 3% през юли

Инфлацията в България се увеличава до 3% през юли

Повишаването на цените на енергийните продукти подхранва инфлацията през юли, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Годишната инфлация през летния месец достига 3%, а от началото на годината - до 2,3 на сто. Спрямо юни инфлацията се ускорява до 0,8%.

За сравнение, през юни годишната инфлация (спрямо същия месец на миналата година) достигна 2,7 на сто, пише investor.bg.

От началото на юли се повиши цената на електроенергията на регулирания пазар, а в последните месеци цената на природния газ се увеличава непрекъснато. Това води до ръст на стоките и услугите в групата "Жилища, вода, електроенергия, газ и други горива" от 2,7% на месечна база. С 2,8% се повишават и цените в сектор "Транспорт".

В същото време цените на хранителните продукти и безалкохолните напитки отчитат намаление от 0,3 на сто, а на стоките в групата "Облекло и обувки" - от 2%.

Най-съществено в процентно отношение е увеличението на цените в сектор "Развлечение и култура" - с 4,2% на месечна база, показват още данните на НСИ.

Статистиката отчита още ръст на цената на бензина А95 с почти 4% и с 3,8% за дизеловото гориво. Метанът за лични транспортни средства е поскъпнал с 5,2 на сто.

Хармонизираният индекс на потребителските цени за юли спрямо юни е 100,7%, т.е. месечната инфлация е 0,7%. Инфлацията от началото на годината (юли 2021 година спрямо декември 2020 година) е 2,4%, а годишната инфлация (спрямо юли 2020 година) е 2,2%.

Изменението на индекса на цените за малката кошница през юли на месечна база достига 0,4%, а от началото на годината - 1,5%. През юли цените на стоките и услугите от малката кошница за най-ниско доходните 20% от домакинствата са се променили спрямо предходния месец, както следва:

- хранителни продукти - намаление с 0,7%; - нехранителни стоки - намалени е с 0,1%; - услуги - увеличение с 3,1%.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.