Германската Next.e.Go ще инвестира 140 млн. лева в завод за електромобили в България

Германската Next.e.Go ще инвестира 140 млн. лева в завод за електромобили в България

Next.e.Go ще инвестира 140 млн. лева в завода си в България. Това стана ясно на специална пресконференция в Министерството на икономиката, на която беше представена инвестицията.

Предприятието ще се намира в Ловеч. Планира се заводът да заработи през 2023 г., съобщава Investor.bg.

Ще бъдат разкрити 1000 работни места.

Министър Кирил Петков обясни, че субсидиите на инвеститора, които България ще плати, възлизат на 34 млн. евро, но при достигане на определени цели.

Една част от субсидиите ще се изплати още при излизането на първия автомобил от предприятието. Втората част се предвижда да се плати при 10 хил. произведени и продадени автомобили, а третата - при 20 хил. коли.

Петков подчерта, че при преговорите България е надделяла над три свои съседни държави, но той не коментира кои точно са те.

Освен бързина на комуникацията с инвеститора, важна причина страната ни да бъде избрана е наличието на поддоставчици, на които производителят ще разчита. Най-скъпата част - софтуерът, ще се прави от българското подразделение на Bosch, а кабелите - от японската Yazaki в Ямбол.

"Това е сделка, която бих подписал и като частен предприемач, разликата е, че в момента я подписвам като представител на държавата", коментира Кирил Петков.

Изпълнителният директор на Агенцията за насърчаване на инвестициите Стамен Янев също подчерта бързината на преговорите. Те са се водили в рамките на само 5 седмици, като първият имейл от германска страна е дошъл на 3 май.

Първоначално в предприятието ще се асемблират 2 модела електромобили, като има план за разгръщане на производството и на още модели в България.

Това е втори завод за Next.e.Go в Европа, първият се намира в Германия.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.