Четири дирекции стават управляващ орган по стратегическия план за земеделието до 2027 г.

Четири дирекции стават управляващ орган по стратегическия план за земеделието до 2027 г.

Министерският съвет е взел решение, с което определя управляващия орган на стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони на Република България за периода 2023-2027 г. С това се определя органът, който отговаря за управлението и изпълнението на плана, като той е и основното звено за контакти с Европейската комисия.

Функциите на управляващ орган на стратегическия план ще се изпълняват от четири дирекции в Министерство на земеделието - дирекция "Директни плащания", дирекция "Развитие на селските райони", дирекция "Пазарни мерки и организация на производителите" и дирекция "Животновъдство", пише agrozona.bg.

Също така са определени дирекциите, които ще подпомагат управляващия орган при изпълнението на неговите функции, като това са дирекции "Биологично производство", "Растениевъдство", "Държавни помощи и регулации" и "Идентификация на земеделските парцели".

Съгласно регламентите на ЕС всяка държава членка определя национален управляващ орган за своя стратегически план по Общата селскостопанска политика.

Досега управляващ орган на ПРСР в първите два програмни периода беше Дирекция "Развитие на селските райони" в Министерството на земеделието.

"Няма никъде по друга европейска програма у нас и в ЕС управляващият орган да е повече от една административна структура. Кой ще носи отговорността в крайна сметка за управлението и изпълнението на СП?", пита народният представител Десислава Танева в профила си в социалните мрежи.

"Ако досега на всички въпроси, предложения и изменения от земеделските стопани се осъществяваше диалог със съответните мотиви за вземане на решение с една дирекция, сега ще са четири дирекции! По-бързо ли ще е, по - ефективно ли ще е, по-добре ли ще е за комуникацията изобщо, и в крайна сметка кой точни ще носи отговорността?", допълва още тя.

"Категорично - НЕ. Но ще се опитаме явно да сме новатори, лошото е, че отново ще е за сметка на българския земеделски производител! Учим се да управляваме процеси# Земеделците могат да четат!", заключава Танева.

Как ще се развива българското земеделие до 2027 г. - можете да научите на конференцията "Фермата: Агроиновации и тенденции", която ще се състои на 24 февруари в Пловдив. Вижте повече за събитието тук!

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.