Икономиката и инфлацията поддържат тенденцията "голямото напускане"

Икономиката и инфлацията поддържат тенденцията "голямото напускане"

Резултатите от проучване на консултантската компания PwC показват, че т.нар. "голямо напускане" не е приключило, а тенденцията дори става по-отчетлива.

За осъществяването на проучването 2023 Hopes and Fears Global Workforce Survey са анкетирани 54 хил. работници и служители в 46 държави по света. Една четвърт от тях (25%), или 13 500 души, очакват да сменят работата си през следващите 12 месеца в сравнение с 19% в миналогодишното проучване, предава Ройтерс.

Причината е охлаждащата се икономика и упорито високата инфлация, която изцежда парите.

Почти 42% от участниците в проучването планират да поискат увеличение на заплатата, за да се справят с по-високите разходи за живот, спрямо 35% миналата година.

Общо 46% от респондентите твърдят, че домакинствата им се затрудняват да плащат сметки всеки месец или че не могат да плащат сметките през повечето време. Под 40% казват, че им остават излишни пари в края на месеца в сравнение с 47% през миналата година.

Приблизително един от всеки петима анкетирани, или близо 20%, работи на няколко работни места, като 69% от заетите на няколко работни места казват, че го правят за допълнителен доход.

"Глобалната работна сила иска по-добро заплащане и да вижда повече смисъл от работата си", казва Бхушан Сети, съвместен глобален лидер на практиката за хора и организации на PwC.

Работниците, които изпитват финансови затруднения, са по-малко способни да се справят с предизвикателствата на бъдещето, включително инвестиране в развиване на нови умения и адаптиране към възхода на изкуствения интелект, подчертава се в доклада.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.