Промишлеността тръгна нагоре през август

graph

През август т.г. промишленото производство е нараснало с 1% спрямо месец по-рано и с 2% спрямо същия месец на предходната година. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

През август 2012 г. спрямо предходния месец е регистрирано увеличение в преработващата промишленост  - с 1.1%, докато  в  енергетиката и в добивната промишленост е отчетено намаление от 0.7%. На годишна база пък увеличение на промишленото производство е отчетено в добивната промишленост - с 4.5%, преработващата промишленост - с 2.5%, както и  в енергийния сектор- с 1.3%.

Спрямо юли т.г. най-значителен ръст на преработващата промишленост  се наблюдава при  ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 22.7%, производството на метални изделия  - със 7.5%, на  изделия от каучук и пластмаси - с  6.2%, както и на машини  и оборудване с общо и специално предназначение - с  5.7%.  Спад е регистриран при производството на  тютюневи изделия   - с 18.5%, на основни метали  - с 13.2%, на лекарствена - с 11.7%,  както и при хартиените изделия.

По-значителен  ръст спрямо предходната година е отчетен при производството на  машини и оборудване с общо и специално предназначение -   с 20.6%, отново при ремонта и инсталирането на машини и оборудване  - със 17.9%, производството на електрически съоръжения - с 13.4%, и при производството на лекарствени вещества и продукти -       с 8.4%, а намаление е регистрирано при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло -   с 28.8%, на основни метали - с 23.0%, и на химични продукти -с 16.6%.

Що се отнася до друг ключов за икономиката сектор, който от години е в тежка криза – строителството – НСИ отчита 0.3% месечен спад през август спрямо юли. На годишна основа е отчетен ръст от 1.2%.

При търговията на дребно равнищата на оборотите си остават същите, като през юли. През август 2012 г. спрямо същия месец на миналата година, има увеличение от 0.9%.

Оборотът през август спрямо юли нараства в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 1.5%, и както и при продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия - с 0.4%. Същевременно по-съществено намаление е регистрирано в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 4.0%, и с по 1.5% в  търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки и в търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита.

 

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.