Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | July 24, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

София тех парк започва дейност със серия от събития за млади предприемачи

София тех парк започва дейност със серия от събития за млади предприемачи
ENTERPRISE

Няколко месеца след подписването на договор с Оперативна програма „Конкурентоспособност“, София тех парк (СТП) започва своето виртуално съществуване. Преди паркът да бъде изграден физически в рамките на отпуснатия от Министерството на отбраната терен на 4-и км., създадената вече компания стартира поредица от дейности в подкрепа на младите предприемачи и изобретатели, съобщи изпълнителният директор Елица Панайотова, цитирана от projectmedia.bg. 

Първата инициатива ще се състои  на Софийския фестивал на науката  (9 - 12 май 2013), организиран от Британския съвет, в рамките на който  София тех парк ще приюти в специално създадена за целта къща-макет изобретението на Любомир Янчев и Христо Стоянов – „Домашен иконом“. Двамата ученици, които спечелиха състезанието “Млади таланти” на МОМН през 2012 г., ще демонстрират как електроуредите в дома могат да бъдат задвижвани посредством гласови команди .

През месец май София за пръв път ще е домакин на международната среща Balkan Venture Forum (21-22 май),в която СТП ще участва като модератор на дискусия за бъдещето на инкубаторите като платформа за развитие на нов тип работна среда, в която се осъществява комуникация и сътрудничество между наука, бизнес и предприемачество.

“Темата е особено интересна за нас, тъй като основният фокус на научно-технологичния парк е именно инкубаторът, който ще има по-широк профил и ще включва и биотехнологиите”,  коментира Елица Панайотова.

На 3-ти юни, по идея и покана на технопарка, в България пристига представител на една от най-интересните стартъп организациив Европа – финландската StartUp Sauna. Лекторът ще вземе участие в дискусия на тема „Развитие на стартиращите компании” по време на третото издание на конференцията за предприемачество и дигитални технологии - DIGITALK 2013.

През юли предстоят още две събития: 3Challenge, организирано от Start It Smart и “Хакадемия”, което представя интерактивни игри за деца, свързани с използване на технологии и програмиране. В първото събитие София Тех Парк ще осигури на победителите в състезанието три работни места за три месеца в Бетахаус (споделеното неформално пространство за работа, наемано най-често от хора на свободна практика и прохождащи малки фирми).

„От началото на 2014 г. вече ще сме основен организатор на подобни форуми, а през 2015 г. тези събития ще бъдат пренесени в сградата на Иновационния форум “Джон Атанасов”, чието изграждане ще започне през 2014 г.”, поясни Панайотова.

Повече за коцепцията на технопарка и плановете за неговото развитие можете да прочетете в интервюто на сп. ENTERPRISE с Елица Панайотова.

 

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.