Седем съвета за по-ефективно изучаване на чужд език

ivan-manev

В наши дни владеенето на чужд език е ключов фактор за успех в почти всяка икономическа и обществена сфера. Към момента един на всеки пет човека в света може да си служи с английски език за комуникация при пътуване в чужбина, както и за намиране на работа в различна езикова среда. Нараства интересът и към изучаването на други езици - все по-популярни стават испанският, френският и китайският.

Днес наблюдаваме истински ренесанс в езиковото обучение по света и съм убеден, че в близко бъдеще английският ще се превърне в универсален език, който ще свързва всички хора по света. А броят на знаещите повече от два езика ще се увеличи значително“ - споделя Иван Манев, основател на българската платформа за езиково обучение в движение Worddio. Тя е сред най-бързо развиващите се такива мобилни приложения в света, към момента е инсталирана от жители на всички държави, а общият брой инсталации достига 41 248.

Манев и екипът му създават Worddio преди година и половина, защото учейки чужди езици той сам установява липсата на приложение, чрез което да може да учи думи в движение в аудио формат. Нарастващата популярност на стартиращия проект показва, че и други хора са търсили подобна функционалност. За да улесни обучаващите се, екипът на Worddio публикува списък с полезни съвети, които правят обучението по чужди езици по-лесно и ефективно.

Мисловни карти

Mind Maps или „мисловни карти“ е метод, който през последните години доказа своята ефективност при ученето на чужди езици и друг тип обучение. Основният му плюс е, че чрез него се стимулират и ангажират и двете мозъчни полукълба. С други думи мисловните карти помагат за структуриране и обработване на информация, като в същото време стимулират креативността. Ако искате например да запомните множеството значения на даден английски термин, вземете лист и цветни моливи. В средата на листа изпишете думата, след което нарисувайте в различни цветове разклоненията, свързани с различните й значения.

Слухова памет

Всеки човек притежава повече от един тип памет - визуална, асоциативна, механична или слухова. Най-лесно се научава чужд език, когато развиваме своята слухова памет. Добра идея е например да слушаме музика от страната, чийто език искаме да усвоим. Това ще ни помогне по-бързо да се потопим в чуждоезиковата среда и да проговорим езика.

Използвайте езика в ежедневието си

Превръщането на ученето в постоянен навик е сигурен начин да доведете целта си до успешен финал. Можете например да използвате езика, който изучавате в собствения си дом, да промените езика на вашия телефон или браузър, да потърсите носители на езика около вас или онлайн, с които да комуникирате често и по всякакви поводи. Колкото повече използвате езика, който изучавате, в ежедневието си, толкова повече съзнанието ви ще го намира за нещо полезно, за което си струва да мисли денонощно.

Учете в движение

Друг успешен подход е да потърсите различни онлайн платформи, чрез които да учите езика в движение. Приложението Worddio например прави обучението много по-удобно и ефективно, без да се изразходват значителни средства и време за това. Чрез него можете да слушате записи от оригинални носители на речта, докато сте в задръстването, тичате или извършвате домакинска работа и по този начин да увеличавате речниковия си запас и да свиквате с най-правилното произношение, като в същото време спестявате своето време.

Учете вечер

Може би малко хора знаят, че най-продуктивното време за учене, са именно вечерните часове, когато мозъкът ни е насторен да запомня повече. Ето защо чуждите думи, които научите преди лягане, ще си спомните с лекота на сутринта.

Гледайте филми на чужд език

Един от най-приятните методи за изучаване на чужд език е чрез гледането на филми със субтитри. Това е страхотен начин да подобрите езиковите си умения, особено тези за слушане и говорене. Езикът във филмите е естествен, затова е и чудесен начин да обогатите речника си с често използвани жаргонни изрази от ежедневието. Освен това удоволствието от гледането кара организма ни да отделя “хормоните на щастието“ серотонин и допамин, които допълнително стимулират запомнянето.

Мнемоника

Това е техника на запаметяване, която използва създаването на изкуствени, но забавни асоциации. С нейна помощ можем по-лесно да запомним трудни думи и максимален обем информация. Ако искаме например да запомним, че английският глагол “to lose” (”губя, изгубвам”) се пише само с едно “о”, то може да запимним следната забавна асоциация - пише се с едно, а не с две “о”, като че ли все едно едното ”о” е загубено. По този начин шансът да запомним правописа на думата завинаги значително се увеличава.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.