Седем съвета за по-ефективна защита на офиса

logo-1

Обирите продължават да са един от най-сериозните бизнес рискове и в не малко случаи могат да доведат до значими загуби и дори до фалита на една компания. Всеки фирмен обект - магазин, офис, склад, производствено предприятие може да се окаже обект на обир. "Въпреки сериозността на тази заплаха, статистиката показва, че компаниите продължават да подценяват този фактор в своята дейност. Това е още по-странно предвид, че често мерките, които ръководството може да предприеме, не изискрат сериозни средства, а по-скоро отговорен подход и превантивно мислене. Същевременно щетите от пробив в сигурността могат да са много големи, както във финансово изражение, така и по отношение на бъдещата възможност на компанията да оперира и не на последно място - на доверието на клиентите и партньорите" - споделя Богдан Стойчев , собственик на Глобал Секюрити Сървисис.

 

GSS  е охранителна фирма с офиси в град София и е сред най-опитните в сектора на сигурността и охраната у нас. Разполага с безсрочен лиценз за извършване на частна охранителна дейност на територията на цялата страна и е тясно специализирана в предлагането на физическа охрана. Компанията е сред най-опитните в сектора на сигурността и охраната у нас. Тя работи от над 15 години, разполага с безсрочен лиценз за извършване на частна охранителна дейност и има над 200 клиента в цялата страна. Екипът й обединява дългогодишен опит в областта с използването на най-модерната сигнално-охранителна техника и практики за оценяване на рисковете. За да повиши осведомеността сред българските мениджъри в тази област, Глобал Секюрити Сървисис публикува списък с полезни съвети за осигуряване на безопасността на бизнеса и защитата му от обири. Ето най-важните сред тях:

 

Достъп до офиса

 

Колко човека имат ключ или карта за достъп до офиса? А колко външни за фирмата хора влизат – посетители, куриери, познати на служителите и други? Това са все въпроси, които могат да имат важно значение за сигурността. „Въпреки това все още в много фирми ръководството не само не може да отговори на тях, а и не се поддържат никакви писмени или дигитални архиви с информация за влизащите и излизащите от офиса“ - посочва Богдан Стойчев от Глобал Секюрити Сървисис. Подготвени и обучени служители от отдел физическа охрана, могат да осъществяват качествен пропускателен режим и да предотвратят нерегламентиран достъп до обекта.

 

Какво разкриваме в публичното пространство?

 

В епохата на информационните технологии компаниите се стремят да споделят все повече информация за себе си в интернет - на собствения си уебсайт, в социалните мрежи и други дигитални канали. Това е важно от маркетингова гледна точка, но често може да доведе до изтичането на чувствителна информация, която да компрометира сигурността. Какво е работното време, кога екипът почива и офисът остава празен, колко служители работят в определен търговски обект. Винаги мислете дали информацията, която споделяте, би могла да улесни потенциални крадци.

 

Внимавайте по празници

 

Коледно-новогодишните, Великденските и други празници, при които има много почивни дни, винаги са особено привлекателен период за крадците. Затова тогава трябва да сме особено внимателни при споделянето на информация за работното време и отсъствието на служители от офиса. От ключово значение е наемането на охранителна фирма, която да оборудва обектите със СОТ.

 

Тийм билдинги

 

Друг рисков момент са тийм билдингите, при които често целият екип заминава за няколко дена извън града и дори – извън страната. Затова е учудващо колко често служителите се надпреварват да споделят предварително информация в социалните мрежи и по други канали къде ще ходят, за колко време и т.н.

 

Социален инженеринг

 

Този подход стана известен през последните години, благодарение на използването му от известни хакери. Той обаче е един от най-старите методи за проникване на външен човек в една организация. Уверете се, че както ръководството, така и служителите са запознати с неговите принципи.

 

Видео наблюдение

 

Ако все още не използвате видео наблюдение, е най-добре да преосмислите това. "Видеомониторинтът позволява да се реагира в реално време на всяка ситуация. Той може не само да предотврати обир или друго престъпно деяние, а и да спомогне в редица ежедневни ситуации като противопоказно поведение на служител, конфликт между служител и клиент, и много други. Нашият екип е специализиран в услугите за видеонаблюдение и може както да изгради система за видеонаблюдение от нулата за своя сметка, така и да работи с вече монтирана такава. По този начин клиентът може да запази инвестициите, които вече е направил в оборудване и да получи в добавка към тях нашия дългогодишен опит и експертиза" – обяснява още мениджърът на Глобал Секюрити Сървисис.

 

Търсете фирма с доказан опит в областта

 

При избора на охранителна фирма е от огромно значение дали тя разполага с опитни специалисти, или е нова и тепърва предстои екипът й да трупа опит. Един опитен охранител, преминал през всевъзможни ситуации, ще отреагира много по-адекватно, ако компанията стане обект на обир или друга заплаха. Важно е да наемем професионалисти, които ще направят необходимте оценка и анализ на риска и ще дадат препоръки за осъществяването и организацията на охранителната услуга. Трябва да имаме предвид, че сигурността е на първо място превенция и след това реакция в кризисни ситуации. Затова след като се уверим, че една компания има необходимите лицензи, позволяващи й да извършва охранителна дейност, най-важно е да се информираме какъв е опитът на служителите й, колкото отдавна са в бранша и от колко време работят като екип.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.