Нарастват оплакванията от бъбречни заболявания у нас

bubrek_banners-04

От началото на годината се увеличават оплакванията от бъбречни заболявания, става ясно от актуални данни на портала Framar.bg и здравното приложение Фрамар Диагностик. Това кореспондира и със световната статистика, според която 10% от населението на планетата страда от хронични бъбречни заболявания, а милиони загиват всяка година, защото нямат достъп до подходящо лечение. От 1990 г. до 2010 г. този тип болести са променили своята позиция от 27-мо до 18-то място сред най-големите причинители на смърт. Според екипа на Framar.bg, сред основните причини за това е цялостното подценяване на този тип болести.

Много хора в България не полагат достатъчно грижи за своите бъбреци като не само, че не правят профилактични изследвания, а и дори, когато почувстват проблем не търсят лекарска помощ, докато не е станало прекалено късно. Именно затова екипът ни взе решение да стартира кампания в тази област, въпреки че редица други заболявания също заслужават общественото внимание“ - посочи д-р Виолина Тодева, ръководител на Медицинския отдел на платформата.

На днешния Световен ден на бъбреците, порталът представи информационна кампания „Бъбреците нямат ваканция“, която има за цел да провокира колкото се може повече българи да се замислят за този аспект от здравето си и да действат превантивно. В рамките на три месеца кампанията ще популяризира проблема с бъбречните заболявания чрез различни активности и инициативи.

Приемането на достатъчно вода всеки ден е най-добрата превенция срещу бъбречни заболявания“ – обясни още д-р Тодева. Тя подчерта, че водата е изключително важна за здравето на бъбреците, които от своя страна са натоварени денонощно с функцията да пречистват кръвта в човешкия организъм. „Ако бъбреците ви не функционират добре, то цялото ви тяло страда, а в бъдеще това отключва много други здравословни проблеми“ - добави още тя.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.