Нараснало е търсенето на медицински услуги и лабораторни изследвания през летните месеци 

laboratory-2815641_1280

 

Изненадващо, освен прегледи на белите дробове и ядрено магнитен резонанс, се наблюдава и засилено търсене на пластични корекции за лице и тяло. Месец октомври се налага като най-подходящ за профилактични прегледи през годината

 

Месеците след обявяването на извънредното положение у нас - март, април и май - показват повишен интерес към здравни услуги и лабораторни изследвания. Това съобщават от първия български портал за медицински услуги Omed.bg, който предлага услугите на десетки лечебни заведения и лаборатории при много по-достъпни цени. Статистиката се базира на близо 8000 клиенти, посетили здравно заведение или лаборатория през онлайн патформата през летните месеци. Сред основните причини за нарасналия интерес са повишеното внимание на населението към здравната тематика, по-ясните регламенти за пропускателните режими в здравните заведения, разпространението на неверни новини и нуждата от пътуване в чужбина или ваканция извън страната.

 

Какви медицински услуги се търсят?

 

“Засилено търсене се наблюдава в сектора на профилактиката, скенерите, като много хора се интересуват от прегледи на белите дробове и ЯМР. Има ръст и при запитванията за стоматологични услуги, като тук трендът се води от поставянето на силиконови протези и импланти” - информира Христо Петков, основател на Omed.bg. Той споделя още, че летните месеци са засилили търсенето и в области като образна диагностика, хранене и диететика, тестове за алергии.

 

“Изненадващо за нас е нестихващото търсене на пластични корекции за лице и тяло, като увеличаване на бюст, липосукции, процедури за лице” - добавя още Христо Петков. От лабораторните изследвания най-много се търсят хормоналните, следвани от туморните маркери, тестовете за полово-предавани болести, както и от изследванията за хранителни алергии.

 

Тестове за COVID-19

 

Противно на очакванията, тестовете за коронавирус по собствена инициатива не достигат високи нива. Голяма част от хората предпочитат да не правят профилактични PCR тестове, защото евентуален положителен тест ще ги постави в изолация. Те се правят основно от пътуващи в чужбина по работа или на почивка. Често се търсят групови тестове поради по-ниската цена, които да покажат дали дадена фирма или семейство са в риск.

 

Какво да очакваме през следващите месеци

 

От следващите месеци се очаква отново усложняване в здравната система, но този път, здравните заведения ще са много по-добре подготвени за прием на пациенти.
Местата за взимане на тестове често са поставени извън болниците, много лаборатории записват предварително час за тест. Самите лекари са по-информирани за опасностите и начините за превенция. Пациентите също са много по-добре информирани за рисковете от посещение при лекар.

 

От Omed.bg съветват всички, които са имали здравословни проблеми през лятото, да не отлагат повече посещението при лекар, тъй като това може да доведе до нови, по-опасни състояния, които ще изискват по-продължителни и скъпи лечения. Месец октомври се очертава като идеален за бърз профилактичен преглед или лабораторно изследване без да срещаме много други пациенти в болниците. Така ще можем да влезем в зимните месеци с един ангажимент по-малко, още повече, че тези месеци крият доста неизвестни към момента.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.