Как да развием бизнеса си след отпадането на икономическите ограничения

webinar-2

 

Пандемията и свързаното с нея извънредно положение наложиха безпрецедентни ограничения, които свариха фирмите от редица браншове на икономиката неподготвени. Някои сектори се наложи изцяло да спрат дейността си, други се сблъскаха с логистични проблеми, спад на клиентите или невъзможност за доставка на важни суровини.

 

Не по-малки са предизвикателствата и след постепенното отпадане на повечето ограничения. То дава на компаниите глътка въздух, но и създава нови предизвикателства пред тях. Обстановката се променя почти на ежедневна база, липсва яснота за евентуална втора вълна на пандемията, в редица страни все още са в сила ограничения, което оказва влияние върху веригите на доставки. В тази ситуация екипът на българската консултантска компания Тим ВИЖЪН България публикува набор от съвети за това как компаниите да се завърнат по най-добрия начин на пазара и да са по-подготвени за бъдещи подобни сътресения.

 

Заложете на дигитализацията

 

Едва ли вече има бизнес организация, която да не се е уверила в предимствата на дигитализацията при подобна криза. Наличието на онлайн канали за продажба успя да спаси много фирми от фалит и да им помогне да запазят част от оборотите си. Внедряването на система за управление на корпоративните ресурси (т.нар. ERP – Enterprise Resource Planning) е важен фактор за оптимизиране на работата и би могло да се окаже двигателят, който да позволи на една компания да ускори своята работа в следващите месеци. Наличието на CRM (Customer Relationship Management) система може да спомогне за запазване на съществуващите клиенти и за по-ефективен процес на продажби. Комбинацията от тези системи може да даде необходимата гъвкавост на една компания, позволявайки й да ускорява своята дейност когато икономическата ситуация го позволява и да я ограничи, когато са на лице негативни фактори.

 

Информация за бизнеса в реално време

 

Водещите световни ERP системи като Dynamics 365 Business Central са базирани на най-добрите бизнес практики. Те дават поглед върху всичко, което се случва в компанията и помагат да вземате светкавични решения в критични ситуации. Това е от ключово значение във време, когато икономическите условия се променят толкова динамично. В добавка използването на пълноценен софтуер за бизнес анализи (BI - Business Intelligence) би дало на ръководителите цялостна картина на дейността в реално време, позволявайки им да взимат по-информирани управленски решения.

 

Управление на паричните потоци като добре смазан механизъм

 

В условията на криза прецизното управление на паричните потоци и постигането на оптимален баланс между тях е едно от първите неща, за които трябва да се погрижи мениджмънтът на една компания. ERP системите осигуряват цялостен поглед върху всички задължения и вземания, улеснявайки подсигуряването на ликвидността.

 

Намаляване на разходите

 

Използването на модерна ERP система дава възможност на ръководството да вижда на едно място всичко, което се случва в компанията. Това позволява лесно да бъдат идентифицирани възможностите за оптимизиране на разходите. По-ефективното и прецизно планиране на заявките и производството например би елиминирало заключването на средства в суровини и материали, които няма да са необходими скоро.

 

Повишавате производителността на работа

 

ERP системата дава пълен контрол върху бизнеса от всякъде и по всяко време. С нейна помощ екипът може да продължи да бъде ефективен дори и дистанционно, а автоматизирането на голяма част от рутинните повтарящи се задачи ще освободи време за това, което е най-съществено за бизнеса в момента.

 

Печелите лоялността на клиентите

 

Спечелването и задържането на всеки един клиент е от изключителна важност за фирмите в условията на криза. ERP системите осигуряват не само инструменти за по-добро управление на контактите с клиенти, но и повишават гъвкавостта при ценообразуването, ускоряват изпълнението на потребителските заявки и ги правят по-прецизни. А неизменно правило в бизнеса е, че повече доволни клиенти води до повече и по-успешни продажби.

 

За да подпомогне компаниите в процеса на дигитализация в условията на криза, Тим ВИЖЪН България предлага съкратени срокове и облекчени условия за внедряването на системи за управление, от които може да се възползва българският бизнес.

 

 

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.