Как да работим с данни от различни източници чрез аналитичния софтуер Tableau

team-vision-image1

В наши дни, когато компаниите генерират все повече данни от множество различни източници, възможността да свързваме, организираме и използваме тези информационни потоци често определя дали организацията ни ще се развива успешно. Информация от системите за управление на бизнеса (ERP), както и на взаимоотношенията с клиентите (CRM), справки от банки, отчети от външни контрагенти, данни от производствените системи, както и от множество различни устройства и сензори – всички те могат да спомогнат за създаването на цялостна картина за бизнеса. Налага се въпросът: как да свързваме тези данни по-ефективно и да ги използваме за взимане на по-успешни управленски решения.

 

„Свързването на данни от различни източници често може да ни изправи пред редица предизвикателства, което да доведе до загуба на време и ключови данни и да затрудни по-нататъшния анализ“, споделя Параскев Бенчев, Управител на българската консултантска компания „Тим ВИЖЪН България“. Тези проблеми могат да бъдат решени чрез софтуера за бизнес анализи Tableau, който улеснява значително работата с данни от различни източници. Предефинирани връзки към десетки различни типове източници на данни, разнообразие от възможности за свързване на отделни таблици с информация, възможност за писане на SQL заявки към бази данни са само част от улесненията, които предлага той.

 

Свързване към различни типове източници на данни

 

Tableau разполага с предефинирани възможности за връзка към огромно разнообразие от източници на данни, като това множество продължава да расте с всяка следваща версия на решението.

 

SQL заявки за връзка с бази данни

 

В допълнение, потребителите могат да използват и конкретно създадени заявки (query), за да се свързват към бази данни и да използват точно определена информация от тях. SQL заявките са отличен начин за свързване на различни таблици, реструктуриране на информацията, намаляване размера на данните, които подлежат на анализ и много други.

 

Relationships – нова функция за улесняване на работата с различни източници

 

Тъй като правилното и бързо свързване на данни от различни източници е един от основните проблеми, с които се сблъскват потребителите навсякъде по света, в последната си версия Tableau представи нова функционалност, която допълнително да облекчи този процес. Наречена Relationships, тя добавя ново ниво на логика при свързването на източниците на данни и позволява лесно да се създаде схема на взаимовръзки между отделните файлове, всеки от които носител на различни информационни аспекти. В резултат се получава една цялостна информационна картина, която служи като солидна основа за предстоящия анализ. Само с помощта на drag-and-drop действия потребителите могат да посочат коя таблица с данни с коя друга трябва да е свързана, като системата автоматично определя съществува ли възможност за свързване и как е най-добре да се дефинира то.

 

Свързване на данни от различни източници

 

Благодарение на Relationships можем да изградим анализ, черпейки информация от източници на данни, които няма как да свържем лесно с традиционните методи, а добавянето на нови файлове с данни е въпрос само на няколко клика.

 

Новата функционалност не е единствения вариант на връзка между източници на данни, която Tableau предлага. В зависимост от типа информация и нуждите на анализа, на разположение са също функционалностите като Aggregate, Join и Union.

 

Tableau Prep Builder

 

Включен в Creator лиценза на Tableau, този продукт е изцяло предназначен за първоначална обработка и подготовка на данните за анализ. Интерфейсът на продукта позволява лесно и бързо да прегледаме обобщен вид на данните, идващи от различни източници, да изчистим дублиращи се или некоректни данни, да трансформираме информацията в удобен за обработка вид и да я подготвим за анализ. Tableau Prep спестява много ръчни операции и съкращава значително времето за подготовка на данните.

 

Всеки желаещ да научи още полезни съвети за работата с данни, може да се включи в безплатното онлайн обучение „Как да спестите време и пари при работата с данни“:

https://team-vision.bg/sabitiya/kak-da-spestite-vreme-i-pari-pri-rabotata-s-danni/

 

Ако желаете да тествате Tableau напълно безплатно, можете да направите това на адрес:

https://partners.tableau.com/UserData//335/Mailings/6956c1bd-2867-49e3-b555-95278b8ab7d4.htm

 

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.