В Бургас създадоха нова обогатена транспортна карта за гражданите и туристите в града

karta-Burgas-620x355

Бързо – развиващият се морски град Бургас вече може да се похвали с нова транспортна карта за своите граждани и гости. Създадена от независимия специалист Иван Манолов, в партньорство с Община Бургас и Бургасбус, тя е част от цялостните усилия за модернизация и подобряване на градския транспор в черноморския град през последните няколко години. Картата включва голяма част от георгафските ориентири на досега съществуващата бургаска транспортна схема и ги надгражда с добавянето на важни и разпознаваеми обекти за улесняване на жителите и гостите на града. Внесени са и други промени и подобрения с цел по-ефективното представяне на съдържащата се в нея информация, както и постигането на повече достъпност и разбираемост.

„Създадохме новата информационна карта за да покажем как технологиите могат да улеснят живота на гражданите и туристите в един голям град. Радвам се, че проектът вече се приема позитивно и доближава Бургас до модерните тенденции за навлизането на „умните градове“. Надявам се след въвеждането на картата да имаме възможността да работим по подобряване на разписанията и обозначението с табели по спирките за посока и автобусните линии преминаващи от там" - споделя експертът Иван Манолов, който е създател на проекта.

В картата визуално е скъсено разстоянието между квартал Меден Рудник и центъра, а големината на централните квартали е уголемена, за да може всички линии и спирки да са лесни за проследяване. С ярки и контрастни цветове е акцентирано върху важността на бързата автобусна линия (Б1 и Б2), по която с голяма честота се движат автобуси от големите квартали до центъра на града. Основните транспортни връзки (като летището, авто и жп гари) са обозначени с допълнителна информация към тях. Спирките, от които може да се хване автобус за летището са обозначени с допълнителна иконка и номера на автобуса.

Като допълнителни елементи са добавени централните пешеходни улици на Бургас, станциите за отдаване на колела под наем, както и други полезни места като музеи, големи магазини и паметници. Те, както и по-рядко използваните линии, водещи от и към предградията на града, са обозначени с ниско контрастни цветове. По този начин в дизайна на новата транспортна карта на града е установена визуална йерархия като е акцентирано на важните линии и елементи, а второстепенните присъстват ненатрапчиво.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.