Близо 70% от автомобилите в България са над 16 години, а 40% - над 20 години, става ясно от изследване, проведено с аналитичния софтуер Tableau

team-vision-tableau-presidentski-izbori

Близо 70% от автомобилите в България са над 16 години, а 40% - над 20 години. Това става ясно от актуално изследване на автомобилния парк, осъществено от екипа на консултантската компания Тим ВИЖЪН България с помощта на аналитичния софтуер Tableau. Използването на софтуерното решение позволява разкриване на някои доста любопитни тенденции за този потребителски бранш, включително възможност да си отговорим на въпроси като: Каква е средната възраст на автомобилния парк в България? Какъв е делът на дизеловите спрямо бензиновите двигатели? Кои са най-използваните марки автомобили и какво е възрастовото им разпределение? Има ли ясно изразени тенденции, които се развиват във времето?

Методологията на изследването

За нуждите на проучването екипът е използвал информация на Министерството на вътрешните работи, публикувана периодично в Портала за отворени данни на Република България. Анализирайки данни от множество файлове, софтуерът Tableau е изградил цялостна картина на българския автопарк по възраст на автомобилите, по градове, по марки, включително възрастови групи за съответната марка, както и по тип на горивото.

„Tableau ни даде възможността да свържем данните от различните файлове, а големият избор от разнообразни визуализации, които предлага решението, ни даде свободата да изберем най-подходящите за нашите цели и да изградим цялостната картина на автомобилния парк, чрез която да си отговорим на най-важните за неговото развитие въпроси“ - споделя д-р Валентина Протопопова, експерт по BI системи в Тим ВИЖЪН България.

Резултатите

Както личи от визуализациите, създадени с Tableau, близо 70 % от превозните средства в страната са на възраст над 16 г., а тези на възраст над 20 г. съставляват цели 40 % от съвкупния автопарк. На фона на тези цифри дела на новите автомобили (до 10 г.) е почти пренебрежимо малък – едва 11 процента.

Друг очакван резултат е високият дял (цели 51%) на превозните средства, задвижвани с дизелови двигатели – гориво, което в последните години се смята за един от основните причинители на замърсяването на въздуха с азотни оксиди и диоксиди, както и с прахови частици.

Може би най-изненадващото откритие, направено с помощта на аналитичния софтуер Tableau, е че цялостният брой на превозните средства в България плавно намалява през последната година.

Всеки желаещ може сам да разгледа представените даннина адрес:

http://blog.team-vision.bg/analiz-na-avtomobilniq-park-v-bulgaria-s-tableau/

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.