Как да подготвим електронния си магазин за предстоящия Black Friday

tsveti

Появилото се в САЩ попкултурно явление Black Friday, както и Cyber Monday през последните години набират популярност и у нас. Американците отбелязват Black Friday в петъка след Деня на благодарността, a Cyber Monday - в последващия понеделник. Тези дни се свързват с обявяване на сериозни промоции от всички офлайн и онлайн магазини и по традиция се използват за активно пазаруване преди празниците.

 

Българските онлайн магазини вече от няколко години са част от това явление и най-често отчитат в пъти повече посещения и поръчки, в сравнение с други дни през годината. Това е позволило на хостинг компаниите да натрупат ценни данни за потенциалните проблеми, свързани с този неестествен пик в посещенията на сайтовете.

 

„Събития като Black Friday и Cyber Monday са сериозно предизвикателство за натоварването на уебсайтовете и през последните години се наложи изводът, че онлайн магазините е необходимо да се подготвят за това много по-рано. Тази подготовка включва не само маркетинговите, а и технологичните аспекти на дейността. За да реализират възможно най-много продажби и да спечелят нови доволни клиенти, е необходимо да  разполагат с достатъчен хостинг ресурс, както и че сигурността и бързината на сайта им са на ниво.” - посочва Цветелина Ненкова, маркетинг мениджър на най-голямата хостинг компания у нас СуперХостинг.БГ, която предлага цялостни решения за изграждане и развитие на онлайн магазини.

 

Тя дава няколко ценни съвета за онлайн търговците, които се готвят за голямото пазаруване през последния ноемврийски петък и кибер понеделника.

 

Какви са очакванията Ви?

 

За правилното планиране на необходимите хостинг ресурси си отговорете на въпроса: Колко посетители очаквате да привлече Вашият онлайн магазин? Ако например планирате да предложите голям процент отстъпка и да популяризирате бизнеса си с активна реклама в медиите или в социалните мрежи, можете да очаквате броят на посетителите на Вашия онлайн магазин да се повиши десетки пъти. Това автоматично довежда до необходимостта предварително да се консултирате с хостинг компанията, която осигурява ресурс за сайта Ви, за да разберете кое би било най-подходящото решение за него. Така ще успеете да се подготвите оптимално, за да обслужите всички планирани поръчки. В противен случай съществува опасност сайтът да се забави и дори да „падне“ в разгара на кампанията, а Вие да загубите продажби и посетители.

 

Имате ли HTTPS?

 

Ако все още не сте го направили, активирайте сигурна HTTPS връзка за своя онлайн магазин. Това ще увеличи доверието на посетителите в сайта Ви и ще повиши надеждността му. Криптирана връзка можете да си осигурите, като закупите най-похдодящия SSL сертификат за Вашия магазин. Ако не сте сигурни от какъв сертификат се нуждае Вашият магазин, свържете се със специалистите на СуперХостинг.БГ и те ще Ви помогнат с избора.

 

 

Ускоряване на сайта

 

За да осигурите по-бърза връзка за Вашите посетители в най-натоварените дни за продажби, можете също да активирате уеб ускорител за сайта като SuperCache. Това е инструмент за ускоряване, който работи на ниво уеб сървър и освен че ускорява значително зареждането на страниците, намалява драстично консумирането на сървърни ресурси от системата като процесорен ресурс, памет и др. Можете също да активирате PHP ускорител за оптимизиране на PHP кода – като OPcache, както и да използвате технологии като Memcached или Redis, които кешират информацията на ниво уеб приложение.

 

 

Оптимизиране натоварването на сървъра

 

В случай че използвате виртуален или нает сървър, е важно да анализирате натоварването, и съответно да оптимизирате работата на приложенията или да обезпечите нуждите от допълнителен сървърен ресурс. Можете да добавите повече RAM, да използвате софтуер за кеширане като Varnish и Nginx или да направете максимално статична ландинг страница, която да поеме първоначалния интерес на посетителите по време на Black Friday. Най-важният апел, който отправя екипът на СуперХостинг.БГ към своите потребители, е да не отлагат оптимизациите за последния момент, а да ги направят още сега, за да успеят да се възползват от големите продажби максимално ефективно.

 

„За нас, като хостинг компания, е важно клиентите ни да извлекат максимална полза от мащабни кампании като Black Friday. Ние сме подготвени да осигурим необходимия сървърен ресурс. За да го направим навременно, е необходимо клиентите да се свържат с нас в разумен срок. Осигурявайки допълнителен сървърен ресурс за своите сайтове, търговците могат да реализират максимална печалба. Ето защо призоваваме всички, които планират сериозни кампании, да се свържат с нас до 15 ноември 2019 година и да ни информират с колко очакват да се увеличат посещенията на сайтовете им. Ние ще предложим на всеки един клиент индивидуално решение на база текущото потребление и услугата, която използва в момента.“ - добавя още Цветелина Ненкова, маркетинг мениджър в СуперХостинг.БГ.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.