Внедряването на системи за управление на бизнеса е новия „горещ“ аутсорсинг сегмент в България

team-vision-logo

Нараства броят на чуждестранните проекти за внедряване на бизнес софтуер, осъществени от български екипи. Това отчитат от консултантската компания Тим ВИЖЪН България, която през последните месеци е реализирала редица проекти в чужбина и отчита ръст в запитванията както от западноевропейски страни, така и от бързо развиващи се пазари в Близкия Изток. Разговори с други български консултанти по внедряване на бизнес софтуер показват, че и при тях има засилване на интереса от чужбина.

„В рамките на 2016 и началото на 2017 година екипът ни реализира ERP и СRM проекти за компании, опериращи в Гърция, Сърбия, Франция, Норвегия, Великобритания, Канада и Обединените Арабски Емирства. В някои случаи това е станало след успешно внедряване на сходни софтуерни решения в българското подразделение на съответната компания, докато в други контактът е директно с чуждестранното звено. На база на ръста, който се наблюдава както при нас, така и при други участници в сектора, можем да твърдим, че дейностите по консултации и внедряване на бизнес софтуер са новия бързо-развиващ се аутсорсинг сегмент у нас“ - споделя Росен Караиванов, Управител на Тим ВИЖЪН България.

Системите от клас ERP (Enterprise Resource Planning) представляват комплексни софтуерни решения, които управляват всички аспекти от функционирането на едно предприятие. Съответно консултантските компании, внедряващи такива решения по същество не са софтуерни фирми, макар че често разполагат с програмисти и създават собствени програмни продукти. Те обединяват в себе си ноухау и експертиза както в областта на технологиите, така и на мениджмънта, бизнес процесите, счетоводството и други сфери. За разлика от софтуерните компании обаче, които от години работят за чуждестранни възложители, ERP консултантите до скоро бяха концентрирани главно върху българския пазар. Засилващият се интерес към тяхното ноухау от чужбина означава, че в България вече има още един сегмент, който може да внася свежи капитали в икономиката ни и да се конкурира успешно на международните пазари.

„Очаквам тази тенденция да се засилва занапред. През последните месеци имаме нови запитвания от чужбина, включително от логистична компания в Белгия, недоволна от услугите, които получава от местните внедрители на MS Dynamics NAV. В момента работим и по запитване от Саудитска Арабия“ - добави управителят на Тим ВИЖЪН България.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.